FERENCZ LEHEL – horticultor

„Leac în plante și copaci” – conform unei zicale străvechi, înțelepte și adevărate. Oamenii și-ar fi găsit primul leac în plante, și este important să căutăm în acestea și în zilele noastre, deoarece, după o istorie lungă, plantele medicinale continuă să aibă un prezent bogat și un viitor mult mai promițător. Colectarea și cultivarea plantelor medicinale reprezenta pentru mine o provocare deja în copilărie. Strămoșii, bunicii noștri le-au folosit în mod intuitiv, lăsându-ne o moștenire miraculoasă. Această știință valoroasă doresc s-o salvez generației viitoare. Plantele medicinale din flora spontană sunt în mâinile lui Dumnezeu, însă trebuie să avem și noi grijă de o mică proporție: de plantele medicinale cultivate.

Studiez acest domeniu încă din facultate, și urmăresc să predau copiilor și adulților deopotrivă tehnologiile de cultivare ale diferitelor plante medicinale. Am susținut o serie de cursuri în cadrul proiectului de Dezvoltare Rurală al Organizației Caritas din Alba Iulia, la care am încercat să îmbin cunoștințele teoretice cu cele practice. Teoria, în sine, nu este de ajuns, pentru că una este să vorbim doar despre plante, și alta e să le și cultivăm, îngrijim, să le creștem … astfel devenind munca o vocație. Cunoașterea obținută din natură este incomparabilă.

Multe domenii de specialitate se ocupă cu ramurile întrebuințării plantelor medicinale: de la înmulțire, prin elaborarea grădinilor de plante medicinale și a compozițiilor, până la protecția plantelor prin utilizarea plantelor medicinale. Aș dori ca, prin cursurile de formare, oamenii să devină mai deschiși, mai interesați, să utilizeze cu curaj plantele medicinale, deoarece: „sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic” (Schopenhauer).

fele
cseke

Cseke Árkosi Katalin

pama

Pakot Magdolna

raphael

Raphael Stucki