Programe despre efectele benefice ale plantelor medicinale
Prin proiectul Organizarea de programe educaționale pe tema plantelor medicinale, finanțat de Fundația Communitas am urmărit popularizarea utilizării plantelor medicinale.
altalanos, EVENIMENTE, STIRI, TRANSFER DE CUNOSTINTE
Prin proiectul Organizarea de programe educaționale pe tema plantelor medicinale, finanțat de Fundația Communitas am urmărit popularizarea utilizării plantelor medicinale.
În anul 2023 Asociația a continuat îndeplinirea scopului asumat la înființare, constând în sprijinirea și promovarea cultivării, colectării și procesării sustenabile a plantelor medicinale și aromatice.
Trei filme documentare despre grădini de plante medicinale au fost realizate în cadrul proiectului Promovarea valorilor populare legate de plante medicinale – grădini al Asociației Grădina de plante medicinale din Ardeal, care a fost finanțat în de către Consiliul Județean Harghita. Filmele vor fi prezentate în data de 9 noiembrie, de la orele 13:00, la Secția de Media și Audiovizual a Bibliotecii Municipale din Odorheiu Secuiesc.
Am organizat și în acest an mai multe ateliere itinerante, fiind prezenți la evenimente din Șumuleu sau Târgu Mureș, am organizat și vizite în grădinile cu plante medicinale la Zetea și Vărșag, iar în atelierul din Odorheiu Secuiesc am prezentat – în special tinerilor – cum se prepară unele produse pe bază de plante medicinale.
În acest an am organizat mai multe întâlniri comunitare, la care tinerii, copiii și adulții și-au putut extinde cunoștințele despre efectele benefice ale plantelor medicinale, respectiv despre rolul lor în menținerea sănătății.
Proiectul a inclus un schimb de experiență de două zile, în care participanții au avut ocazia să cunoască povestea grădinii Mária din Șumuleu Ciuc, să asculte sfaturile fitoterapeutului Macalik Ernő, să cunoască activitățile de zi cu zi din grădina de plante medicinale Halasági-Csibi din Jolotca, și să-și dezvolte cunoștințele despre colectarea plantelor medicinale.
Prin proiect se propune promovarea si punerea in valoare a patrimoniului imaterial din judeţul Harghita.
Am dorit sa dezvoltam baza de cunoştinţe a sectorului prin prezentarea bunelor practici, respectiv prin evidentierea valorilor naturale din zona Odorhei si valorificarea potentialului plantelor medicinale si aromatice.
Sâmbătă, 21 octombrie am organizat la sediul Fundației Civitas din Odorheiu Secuiesc un workshop la care au participat cadre didactice, respectiv reprezentanți ai diferitelor organizații.
Vineri, 13 octombrie am organizat o conferință de încheiere a proiectului Grădina de plante medicinale din Ardeal la Pensiunea Panorama, în cadrul căreia a avut loc și o expoziție cu produse pe bază de plante medicinale.
Echipa ”Grădina de plante medicinale din Ardeal” a participat cu un program variat și cu o ofertă bogată de produse la ediția din acest an al Festivalului Fructelor.
La 15 septembrie a avut loc la Locodeni o nouă ediție a Zilei porților deschise.
Aproximativ 40 de copii și tineri au participat în perioada 10-11 august la workshopurile organizate în Centrul de Competență Locodeni.
EVENIMENTE, STIRI, TRANSFER DE CUNOSTINTE
În 4-5 august, a avut loc evenimentul de deschidere a Centrului de Competență din Sic, județul Cluj.
În curtea școlii din Mujna membrii grupului de voluntari au construit o spirală de condimente.
Un grup de voluntari din zona Odorhei și Cluj au participat în cadrul proiectului Grădina de plante medicinale din Ardeal la o vizită de schimb de experiență la Iernuțeni (Reghin), la ferma biodinamică a inginerului silvic Szakács Csaba.
În data de 7 iulie grupul de voluntari din Inlăceni a organizat o activitate de transfer de cunoștințe și cules de plante medicinale în cadrul unei drumeții pe meleagurile din jurul satului.
Grupuri de voluntari din proiectul Grădina de plante medicinale din Ardeal au participat la ONG Fest, Civic Break Cluj.
Un grup de copii și adulți au sosit în Centrul de Competență din Locodeni, unde au vizitat grădina demonstrativă, iar în cadrul unui atelier au învățat cum se prepară sarea aromată.
Grădina de plante medicinale din Ardeal a fost prezent în perioada 26-28 mai la Zilele Odorhei cu un program vast.
In perioada 13-14 mai a fost organizată prima ediția a festivalului GobeFest pe piața Albert Square din Manchester.
Perioada de implementare a proiectului a fost prelungită cu 6 luni, până la 31 octombrie 2017.
În data de 28 aprilie 2017, parte a grupului din Cluj a lucrat cu drag și spor la o grădină experimentală de plante medicinale și a aromatice.
Florile adunate au fost puse apoi la uscat, pentru ca în cele din urmă să fie folosite la prepararea diferitelor amestecuri de ceaiuri.
Pe lângă reprezentarea și apărarea intereselor membrilor Asociației, cele mai importante obiective ale asociației se referă la promovarea și facilitarea agriculturii sustenabile, contribuind astfel la protectia mediului înconjurător si la dezvoltarea durabilă, precum și dezvoltarea unor programe pentru membrii asociației, respectiv pentru diferite categorii sociale, punându-se accent pe integrarea socială a persoanelor din grupurile sociale dezavantajate.
Ca urmare a reuniunii, au fost trasate principalele direcții de cooperare, s-a conturat schema strategiei de colaborare, finalizarea documentului revenind în sarcina echipei de proiect.
Filmul însoțește proiectul prin momentele cele mai importante, prezentând secvențe din cadrul activităților de formare și transmitere de cunoștințe, aratând prin imagini minunate frumusețea și bogăția naturală din zona Odorhei, evocând atmosfera celeor mai importante evenimente – Festivalul Barock din Bontida, Zilele Deschise din Locodeni, Festivalul Fructelor din Odorheiu Secuiesc – intervievând totodată și câțiva actori din cadrul proiectului.
După reevocarea experiențelor acumulate, însumarea concluziilor, eforturile s-au concentrat pe planificarea viitorului, participanții lucrând în grupuri la elaborarea strategiei Centrului de Competență din Locodeni. În cadrul planurilor de viitor s-a pus accent pe înființarea Asociației Grădina de plante medicinale din Ardeal.
PLANTE MEDICINALE DE SEZON, STIRI
Se folosește pentru contuzii și entorse, umflături, dureri osoase, musculare, articulare, sau reumatice, repectiv pentru reducerea inflamațiilor care apar concomitent, facilitând astfel vindecarea rapidă.
Ceapa este una dintre cele mai populare legume cultivate, constituind nu doar un aliment dar și un medicament important, care conține o cantitate mare de vitamine și minerale valoroase (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B și C), iar datorită conținutului de sulf – care îi conferă gustul și mirosul picant, caracteristic – are efecte bactericide, fiind foarte important în lupta împotriva infecțiilor.
În preparatele și băuturile tradiționale de crăciun sau în decorul festiv folosim de multe ori condimente care – pe lângă aroma și aspectul lor estetic – ajută și la prevenirea sau tratarea diferitelor afecțiuni.
În data de 22 octombrie 2016, la sediul Fundației Civitas, s-a desfășurat penultimul modul din programul de formare organizat pentru multilicatorii din zona Odorhei. Inginerul horticulor Ferencz Lehel a abordat și de data aceasta teme variate și interesante pentru cursanți. În prima parte a cursului participanții au aflat cunoștințe utile despre plantele medicinale și aromatice, care pot fi cultivate în grădina proprie, sau pe scară largă, respectiv despre tehnologia de cultivare.
Elevi de clasa a VIII-a din Lupeni au vizitat centrul de competență din Locodeni in data de 7 octombrie 2016. Elevii au făcut cunoștință prima dată cu lumea multicoloră a Grădinii cu plante medicinale din Ardeal la standul de la Festivalul Fructelor din Odorheiu Secuiesc, după care a urmat vizita la Locodeni.
Pe standul expozițional au fost așezate buchete de plante medicinale proaspete și uscate, amestecuri de ceaiuri, săruri condimentate, diferite oțeturi și uleiuri condimentate, nelipsând nici preparatele cosmetice pe bază de plante medicinale, sau pernițele și săculeții aromați – Grădina de plante medicinale în Ardeal putea fi numit pe bună dreptate standul cel mai aromat al festivalului.
În data de 9 septembrie 2016, la centrul de competență din Locodeni s-a desfășurat ziua porților deschise. Varietatea de programe și, nu în ultimul rând, vremea frumoasă a atras un număr mare de vizitatori. În pregătirea și buna desfășurare a programelor propuse au avut un rol decisiv participanții la cursul organizat în cadrul proiectului.
Lectori Conf. univ. Dr. Vârban Dan de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Florian Simion directorul S.N. Plafar S.A. București au felicitat cursanți care au ajuns la finalul cursurilor care au durat 5 luni.
PLANTE MEDICINALE DE SEZON, SFATURI, STIRI
Poate fi răspîndită pe margini de drum, câmpii, pajiști, dar în zilele noastre se cultivă în multe zone. Înflorește la începutul lunii mai, în funcție de starea vremii, până la mijlocul verii. Mușețelul are numeroase efecte terapeutice, având un conținut de uleiuri esențiale mult mai ridicat față de alte plante medicinale.
Reprezentanţii proiectului Grădinia de plante medicinale în Ardeal au participat în perioada 6-9 iulie 2016, în Elveţia la un de schimb de experinţă. Programul pregătit de către partenerul elveţian Asociaţia Biodinamică a fost unul foarte bogat, şi a fost aplicat cu exactitatea şi oportunitatea care este atât de specific elveţienilor.
La 28 iunie ziua a început cu întâlnirea cursanților din județul Cluj cu lectorii elvețieni Raphael Stucki și Jean Michel Florin în Cojocna, unde au vizitat cultura de lavandă a Simonei Persecan.
În perioada 26-27 iulie, formatori elvețieni au susținut cursuri în Locodeni reprezentanților comunităților locale implicate în proiect. Cei doi experți au o experiență profesională vastă și cunoștințe de specialitate.
Raphael Stucki și Jean Michel Florin, au vizitat câteva evenimente și locuri renumite din zona Odorhei, prin intermediul cărora s-au familiarizat cu condițiile geografice ale împrejurimii, cu grupurile locale implicate în proiect, precum și cu inițiativele legate de plantele medicinale existente în zonă.
Elevii clasei a V-a A, ai Liceului Tamási Áron, sub îndrumarea doamnei diriginte Barabás Hanga, au devenit vizitatori fideli ai Grădinii de plante medicinale din Ardeal.
Grupul din Cluj format în urma cursurilor de formare în cadrul proiectului „Integrarea socială a persoanelor defavorizate din zona rurală prin colectarea și procesarea plantelor medicinale într-un mod sustenabil” a participat în data de 11-12 Iunie 2016 la zilele Barock Fest din Bonțida.
PLANTE MEDICINALE DE SEZON, SFATURI, STIRI
Băutura preparată din flori de soc are efect răcoritor pe timp de vară, popularitatea sa datorându-se nu numai gustului său plăcut, ci și efectelor sale benefice împotriva oboselii, nervozității, în caz de tulburări gastrointestinale, de infecții respiratorii.
PLANTE MEDICINALE DE SEZON, SFATURI, STIRI
Substanțele din mugurii de molid au efect expectorant, astfel siropul obținut din muguri se folosește cu succes în tratarea răcelilor din timpul iernii, ca un expectorant natural, contra tusei, ameliorează durerile de gât și calmează căile respiratorii. Pe lângă aceste efecte benefice, mugurii au un conținut bogat în vitamina C, taninuri, minerale, vitamina B2, -K, carotenoide și uleiuri esențiale.
Participanții la cursul de plante medicinale din zona Odorhei, în data de 21 mai, la Locodeni, sub îndrumarea inginerului Ferencz Lehel au avut prilejul de a aplica în practică cele învățate la cursurile teoretice.
Cursanții au aflat informații de prima mână despre Raporturi de uscare și transformare a plantelor; Plantele folosite în industria cosmeticii; Posibilitățile de confuzie și Modalitățile de condiționare natural/artificial al plantelor.
În cursul lunii martie am pornit în cadrul grupurilor de voluntari activitatea de transfer de cunoștințe privind colectarea, cultivarea și procesarea plantelor medicinale.
În cadrul săptămânii „Școala Altfel” mai mulți elevi ai diferitelor școli din zona Odorhei au făcut vizite în Locodeni.
PLANTE MEDICINALE DE SEZON, STIRI
Leurda este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Potrivit legendelor, urșii consumă această plantă ca medicament purificator, după lungul repaus din perioada de hibernare.
În cadrul proiectului intitulat „Grădina de plante medicinale în Ardeal – Integrarea socială a persoanelor defavorizate din mediul rural prin colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale și aromatice”
Seva de mesteacăn, obținută prin sfredelirea trunchiului de mesteacăn se poate colecta o dată pe an, primăvara, având la dispoziție doar 3 săptămâni
Au început cursurile de formare din cadrul proiectului sub îndrumarea Conf. univ. Dr. Vârban Dan de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Spre sfârșit de iarnă, organismul slăbit are nevoie de întărirea sistemului imunitar.
Plantele medicinale pot deveni o sursă de venit sau chiar o afacere pentru clujenii din mediul rural.
Există anumite plante medicinale ale căror recoltare optimă este pe timpul iernii.
Mujna este una dintre localitățile care, pe lângă gemurile, siropurile specifice participă la Festivalul Fructelor din Regiunea Odorhei
În data de 7 octombrie, în Sâncrai ne-am întâlnit cu colectori entuziaști din localitate și din din comunele Dealu și Ulcani.
În Zetea au fost prezente multe persoane interesate din comună, din Izvoare și din satul Desag.
În Lăzărești ne-am întâlnit cu membrii unui grup de colectori de plante medicinale.
La întâlnirea comunitară din Inlăceni s-au alăturat și locuitori din Păuleni
Întâlnirea comunitară cu femeile din Cechești a avut loc într-o curte minunată cu lavandă
Localnicii din Chinușu folosesc și ei metodele naturale de vindecare, plantele medicinale fiind utilizate mai ales
Întâlnirile comunitare au continuat și în weekend (6 septembrie) la Târnovița
Cu ocazia vizitei noastre în Mugeni ne-am întâlnit cu utilizatorii locali de plante medicinale
În comuna Avrămești s-au întrunit în număr mare colectorii și utilizatorii locali de plante medicinale.
Cu ocazia întâlnirii de la Fântâna Brazilor, pe lângă peisajele pitorești de care am avut parte, cei prezenți și-au împărtășit cunoștințele între ei.
La întâlnirea din comuna Satu Mare au participat foarte mulți localnici interesați de această temă.
De la localnicii prezenți la întâlnire am aflat că în această zonă cresc foarte multe plante medicinale valoroase și rare
În cadrul unei întâlniri comunitare a fost prezentat proiectul și obiectivele sale, având loc un schimb de informații pe această temă.