FERENCZ LEHEL – kertészmérnök

„Fűben, fában orvosság” – így tartja a régi, bölcs és igaz mondás. Az ember régen a növényekben találhatta meg első orvosságát, és fontos, hogy tovább keressük azokban a mai napig is, hiszen a gyógynövényeknek nagy múltjuk után gazdag jelenük, és még sokat ígérő jövőjük van. A gyógynövények gyűjtése és termesztése már gyerekkoromban kihívás volt. Őseink, nagyszüleink ösztönösen használták, csodás örökséget hagyva ránk. Ezt az értékes tudást szeretném továbbmenteni a jövő nemzedék számára. A spontán flórában fellelhető gyógynövényeink Isten kezében vannak, azonban kis hányadukról nekünk is gondoskodnunk kell: a termesztett gyógynövényekről.

Ezt a területet tanulmányozgatom egyetemi éveim óta, törekszem a különböző tájjellegű gyógynövények termesztéstechnológiáját oktatni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés keretén belül számos képzést tartottam, amelyek során megpróbáltam az elméleti tudást gyakorlattal bővíteni. Az elmélet önmagában nagyon kevés, hiszen nem mindegy, hogy csak beszélünk egy-egy növényről, vagy saját magunk vetjük el, gondozzuk, ápoljuk, neveljük… így lesz a munkából hivatás. Az a tudás, amit a természet ad nekünk, semmivel sem összehasonlítható.

Számos szakterület foglalkozik a gyógynövényfelhasználás ágazataival: a szaporítástól a gyógynövénykertek, kompozíciók kivitelezésén keresztül a gyógynövények használatával történő növényvédelemig. Szeretném, hogy képzéseink által nyitottabbá-érdeklődőbbé váljanak az emberek, bátran használják a gyógynövényeinket, hiszen: „Az egészség nem minden, de a minden egészség nélkül semmi” (Schopenhauer).

fele
cseke

Cseke Árkosi Katalin

pama

Pakot Magdolna

raphael

Raphael Stucki