KÉPZÉSI KÖZPONTOK

A projekt keretén belül két képzési központot létesítünk: Udvarhelyszéken, Lókodban, a LIA Alapítvány, illetve a Kolozs megyei Dezimir faluban a Civitas Alapítvánnyal való együttműködésben. Célunk, hogy lehetőséget teremtsünk az érdeklődőknek a szakmai találkozók, megbeszélések mellett a gyakorlatias képzésre is. Mindkét központ egyféle inkubátorházként működik, ahol a gyógynövénygyűjtéshez, feldolgozáshoz szükséges berendezések, gépek is helyet kapnak a minőségi oktatás érdekében.

Ugyanakkor Lókodban helyet biztosítunk egy gyógynövénykert létrehozására is, munkahelyet teremtve ezáltal hátrányos helyzetű személyek számára.

A képzési központokban 2016 februárjától indul el a tevékenység: 11 alkalmas találkozásra kerül sor az év folyamán, ez időszak alatt a helyes gyógynövénygyűjtésről, a fűszer- és gyógynövénykert kialakításáról, illetve a begyűjtött  növények feldolgozási és értékesítési lehetőségeiről tartanak gyakorlatias képzést a szakemberek.

LIA LÓKOD

A Lókodi Ifjúsági Alapítványnak számos olyan projektje működik, mely nem csupán szakképzést, munkalehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű fiataloknak, hanem a helyi hagyományokat, értékeket is továbbviszi a jövő nemzedékének. Az Erdélyi Gyógynövénykertben partnerként szerepet vállalni egy hasonló küldetést jelent: lehetőséget biztosítani a gyógynövénygyűjtők számára annak érdekében, hogy őrizzük meg és merjük használni a ránk bízott természet patikáját.

KOLOZSVÁRI CIVITAS ALAPÍTVÁNY

A kolozsvári Civitas Alapítványnak fontos, hogy ezzel a projekttel elősegítse a hagyományos gyógymódokhoz tartozó tudás fennmaradását. Erre az Apahida községben található Dezmér falu bizonyult megfelelő helynek, ahol az Agro Transilvania központ keretében kerül majd sor a gyakorlati képzésre, míg az önkéntes csapatok elméleti oktatása Kolozsváron, a Cipariu téren, a Civitas Alapítvány kolozsvári kirendeltségének székhelyén zajlik majd. Ezzel a partnerséggel a hagyományos, természetes gyógymódok felkarolása mellett  a szociálisan  hátrányos helyzetű családoknak is lehetőség teremtődik bevételi forrásaik növelésére.