CSEKE ÁRKOSI KATALIN – inginer agronom

Am crescut într-o familie minunată cu patru copii, în comuna Mihai Viteazu din Ținutul Arieșului, situat la poalele rezervației naturale Cheile Turzii. Aici am învățat noțiunile de bază ale grădinăritului și respectul față de natură. Conform afirmațiilor părinților mei, deja ca copil mi-am petrecut majoritatea timpului în grădina noastră fabuloasă.

Am absolvit specializarea de Horticultură din cadrul Grupului Școlar Agricol din Turda, iar în 1990 am absolvit Facultatea de Științe Agricole din Cluj Napoca. Prin detașarea mea, l-am urmat pe soțul meu la Odorheiu Secuiesc. Din 1995 lucrez cu normă întreagă la Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc, însă de la detașarea mea mă ocup, de asemenea, și cu educația adulților.

Dragostea față de natură și grădinărit m-a însoțit de-a lungul vieții mele și pot afirma cu mândrie, că nu trece o zi fără să mă bucur de compania plantelor. Plantele dobândesc simțuri speciale, ele percep, indiscutabil, mult mai multe lucruri decât ne putem imagina. Trebuie să recunoaștem, că plantele sălbatice sunt mai rezistente și au o independență intelectuală mai mare, decât cele cultivate. În prezent, în grădina mea cresc o mulțime de specii de plante medicinale, multe dintre ele cultivate.

Sunt conștientă de faptul că mi-ar fi mult mai ușor dacă aș cultiva doar câteva specii, dar îmi place să am mai multe specii în jurul meu, să le asociez, să observ reacția lor. Cred, că tocmai din această cauză îmi place să și predau toate acestea. Mi-ar plăcea să predau cum am putea să ne reîntoarcem la natură, la intuițiile naturale, pe care majoritatea oamenilor le-a uitat deja. Sunt de părere, că știința care folosește forțele naturale de vindecare dă putere oricui – doar să utilizeze aceasta cât mai demn posibil, cu cea mai mare umilință față de natură și oameni.

cseke
fele

Ferenczi Lehel

pama

Pakot Magdolna

raphael

Raphael Stucki