CSEKE ÁRKOSI KATALIN – agrármérnök

Egy csodálatos négygyermekes családban nevelkedtem az aranyosszéki Szentmihály községben, amely a Tordai-hasadék lábánál helyezkedik el. Itt tanultam meg a kertészkedés alapfogalmait és a természet tiszteletét. Szüleim elmondása szerint gyermekként is inkább a kertben töltöttem az időt, amely mesebeli volt.

A kertészet szakot a Tordai Mezőgazdasági Szakközépiskolában végeztem, míg az egyetemet Kolozsváron, 1990-ben, az Agrártudományok szakon. A kihelyezésemmel követtem férjemet Székelyudvarhelyre. 1995-től a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalnál dolgozom főállásban. Kihelyezésem óta mellékállásban felnőttoktatással is foglalkozom.

A természet szeretete és a kertészkedés végigkísérte az egész életemet és büszkén mondhatom, hogy nem telik el úgy nap, hogy ne töltsek el időt a növények társaságában. A növények különleges érzékekkel rendelkeznek, vitathatatlanul sokkal több dolgot érzékelnek, mint gondolnánk. El kell ismerni, hogy a vadon termő növényeknek nagyobb az ellenálló képességük és a szellemi függetlenségük, mint a termesztett társaiké. Jelenleg kertemben nagyon sok gyógynövényfaj van jelen, sok a termesztett.

Tudom, hogy könnyebb dolgom lenne, ha csak néhány fajt termesztenék, de szeretem, ha minél több van a közelemben, szeretem őket társítani, megfigyelni, hogy hogyan reagálnak. Úgy hiszem, ebben benne van az is, hogy szeretem tanítani mindezt. Szeretném átadni, hogy hogyan lehet visszatalálni a természethez, a természetes intuíciókhoz, amelyeket az emberek többsége már elfelejtett. Vallom, hogy az a tudás, amely felhasználja a természet gyógyító erőit, hatalmat ad bárkinek – csak ezt a lehető legméltóságteljesebben használja, a lehető legnagyobb alázattal a természet és ember iránt.

Egy idézettel zárnám ezt a rövid bemutatkozást, amely az egyik kedvencem: „Nézd a virulásban levő, rád mosolygó akár kerti, akár réti vagy erdei virágot, nem azt kérdi-e tőled csábítóan, kacéran: ismersz vagy nem ismersz? És ha nevét tudod, még akkor is pajzánul mosolyogva súgja neked: – Nevemet tudod, és mégsem ismersz. Erő van bennem, ezt keressed, és ha fölfedezted, meg fogod tudni, vájjon gyönyörködtető színeimmel, egész lényegemmel jó barátod vagy gyilkosod lehetek-e. Így tanulmányozták a növényországot régentén, így ismerkedhetünk meg vele manapság is. A növény közlékeny, és ha érintkezünk vele, nemcsak szépségét mutatja, hanem legféltettebb kincsét, ható erejét is elárulja.” Dr. Zelényi János lekéri plébános: A gyógynövények hatása és használata (1908)

cseke
fele

Ferenczi Lehel

pama

Pakot Magdolna

raphael

Raphael Stucki