RAPHAEL STUCKI

Immár 7 éve szervezem és vezetem a vadnövény gyűjtést a svájci Ceres Heilmittel AG  vállalatnál. A Ceres célul tűzte ki, hogy a gyógynövények anyagi és nem anyagi működéselveit egyetlen orvosságba tömörítse. Időközben már 25 éve állít elő tinktúrákat, oldatokat és komplex szereket kb. 60 féle gyógynövényből saját fejlesztésű, kíméletes eljárással.

A növényekkel való tiszteletteljes és hálás eljárásmód örömet okoz és lehetőséged arra, hogy a növényekkel egyenként is kapcsolatba kerüljünk.

Jómagam falusi környezetben nőttem fel, Svájc egy észak-keleti régiójában. Már akkoriban szívesen időztem a mezőn és a kertekben, ami engem inspirált és elkápráztatott.

Az iskola végeztével kémialaboránsnak tanultam, hogy az élet összefüggéseit és folyamatait jobban megérthessem. Mivel nekem a természettől távoli, az évszakokról lekapcsolva, a klimatizált termekben zajló laboros mindennapok nem feleltek meg, váltottam a kert- és tereprendezésre. – A földdel és a növényekkel való napi kapcsolat, a fizikai munka, valamint a természet iránt egyre fokozódó lelkesedés csábított arra, hogy még többet kívánjak megtudni a növényekről, az ökoszisztémáról, valamint a természet összefüggéseiről. Éppen ezért  környezetmérnökként abszolváltam, ami hozzásegített, hogy közreműködjek az Indonéziában és Indiában zajló biofarm-, komposzt- és biogáz-kutatásokban.

A más kultúrákban eltöltött idő lehetőséget adott arra, hogy megismerhessek egy, a természettel, környezettel és embertársakkal szemben tanusított, eltérő szemlélet- és eljárásmódot.

Időközben megházasodtam és van két gyermekem.  Nekik köszönhetően a természetet és a növényeket újra „gyermekszemmel“ szemlélhetem, ami számomra az egyik legértékesebb gazdagodás.

Minél inkább belebocsájtkozom a növények és a természert világába, annál inkább elbűvöl.

 

raphael
cseke

Cseke Árkosi Katalin

fele

Ferenczi Lehel

pama

Pakot Magdolna