Népi neve: piros áfonya

Leírása:

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó örökzöld törpecserje. Levelei 1-3 cm hosszúak, ovális alakúak, szélük enyhén begöngyölt. A levél színe fénylő, fonákukon sötét mirigypontok figyelhetők meg. Virágja harang alakú, fehér vagy világos rózsaszínű, 4 cimpájú. Termése kerek, élénkpiros bogyó, valamivel nagyobb, mint a fekete áfonyáé.

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. Európában fenyvesekben, lápokban, savas talajokon fordul elő, a hegyvidéken akár 2000 m magasság felett is megtalálható.

Gyűjtése:

Levele és termése egyaránt használt gyógyhatása miatt. Fontos a kíméletes, a bokrokat minél kisebb mértékben károsító gyűjtés. A leveleket árnyékban kell szárítani, a bogyók feldolgozhatók frissen vagy aszalással tartósíthatók.

Hatóanyagai:

Nagyon gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a szervezetet a káros oxidációs folyamatoktól.  A-, B-, C-, és E-vitamint, számos ásványi anyagot és flavonoidokat is tartalmaz. A levelek arbutint és cserzőanyagokat tartalmaznak.

Felhasználása:

A vörös áfonya leveléből készült teát vesebetegségek, húgyúti fertőzések esetén használják.

Termése és az abból készült termékek, gyümölcskivonatok fogyasztása húgyúti fertőzések, prosztataproblémák, vesebetegség esetén ajánlott. Fogyasztása javasolt túlsúly, magas vércukorszint, zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, magas vérnyomás esetén is. Érdemes figyelembe venni, hogy egyes vizsgálatok szerint a vörös áfonya koncentrátum huzamos és nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a vesekő kialakulásának veszélyét.

A vörös áfonya antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása is.

Fogyasztható nyersen, turmixnak, gyümölcssaláta részeként vagy sütemények mutatós díszítéseként. Savanykás aromája miatt gyakran használják mártásnak, szósznak, lekvárnak. Szörp, dzsem is készülhet belőle, illetve tartósítható fagyasztva vagy aszalva, így a téli hónapokban is  hozzáférhető.