Népi nevei: kásavirág, kakasvirág, kulcsvirág, mezei kankalin, orvosi kankalin

Leírása:

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó, évelő, lágyszárú, kora tavasszal virágzó faj. Gyöktörzse sötétbarna, nagyjából 10 cm hosszú, 0,5 cm vastag, ebből erednek a 20-25 cm hosszú gyökerek. Hosszúkás tojásdad alakú, ráncos felszínű, szárnyas nyélbe keskenyedő levelei tőlevélrózsát alkotnak. A 15-25 cm magas levéltelen tőkocsányon egyszerű ernyővirágzat található. Virágai bókolók, sárgák, a harangalakú, forrt szirmú párta torkában 5 narancsszínű folt figyelhető meg. Március-áprilisban virágzik. Termése fogakkal nyíló, hosszúkás, tojásdad alakú toktermés, apró, barnásszürke magokkal.

Eurázsia mérsékelt övi területein él, elsősorban hegyvidéki erdőkben, cserjésekben, réteken, meszes, bázikus talajokra jellemző.

Gyűjtése:

A kankalin gyökérzetét, levelét és virágját használják gyógyászati célokra. A gyöktörzset virágzáskor vagy ősszel gyűjtik. Virágai nyíláskor, míg a levelek egész évben gyűjthetők. Virágai gyors szárítást és száraz helyen történő tárolást igényelnek, különben elszíneződnek. 3-3,5 kg gyökérből, 6-7 kg virágból vagy 5 kg levélből lesz 1 kg száraz drog.

Hatóanyagai:

A kankalin minden része, de elsősorban a gyökere triterpénvázas szaponinokat és fenolglikozidokat (primverin, primulaverin) tartalmaz. A virágban kevesebb a szaponin, de flavonoidok, karotinok és kevés illóolaj is találhatók benne. A levél szaponintartalma alacsony, de jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz.

Felhasználása:

Jó nyálkaoldó, köptető és hurutoldó. Csillapítja a nehezen múló köhögést, segíti a letapadt váladék felszakadását és kiköhögését. Légcső- és hörghurutban a gyökeres gyöktörzs főzetét használják. Alkalmazzák még vizelethajtó szerként, közismert jótékony hatása még köszvényre és reumára.

A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként, idegnyugtató céllal, valamint reumatikus panaszok enyhítésére is használták. A virágokat ugyancsak köhögés ellen alkalmazzák, valamint vizelethajtó, izzasztó és idegnyugtató szerként. Esetenként teakeverékek színesítő összetevője. Homeopátiás felhasználási területei közé a fejfájás és a bőrkiütések kezelése tartozik.

Tea: 2 dl hideg vízbe tegyünk 1 fél teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forraljuk fel, majd 10-15 perc elteltével szűrjük le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényi teát fogyasszunk belőle. A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag, így számos köhögéscsillapító tea fontos alkotórésze.