Népi nevei: dicsőfű, sarlófű, vérharmatfű

Leírása:

A tátogatóvirágúak (Scrophulariales) rendjébe, a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozik. A Veronica  nemzetségnek mintegy 250 faja ismert, ezekből közel 30 nálunk is megtalálható. Az orvosi veronika pótlására gyakra felhasználják az ösztörűs veronikát (Veronica chamaedrys). Évelő lágy szárú növény. Gyöktörzse hengeres, kúszó, szára 15-30 cm hosszú, borzas szőrű, elfekvő, a nóduszoknál legyökeresedik. Az átellenes, rövid nyelű levelek tojásdadok, finoman fűrészes szélűek. Virágzata felálló laza fürt, a párta halványkék, két kilógó porzóval. Júniustól augusztusig virágzik.

Szinte egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt. A gyengén savanyú, üde talajokat kedveli. Erdőkben, cserjésekben, irtásokban, rézsűk mentén,  árkokban, utak mellett fordul elő.

Gyógyhatását már a rómaiak is ismerték, akik elterjedten használták. Ha egy ismerősüknek vagy barátjuknak bókolni akartak, azt mondták neki, hogy annyi jó tulajdonsága van, mint a veronikának.

Gyűjtése:

Drogja a virágzó leveles hajtás (Veronicae officinalis herba),  ami június-augusztus folyamán gyűjthető. Gyűjthető az ösztörűs veronika is (Veronicae chamaedrys herba), de a két faj drogját nem szabad összekeverni. 4-5 kg friss hajtásból nyerhető 1 kg száraz drog.

Hatóanyagai:

A növény iridoid-glikozidokat (katalpolt, veronikozidot), flavonoidokat, triterpén-szaponinokat, cserzőanyagokat, nyomokban illóolajat és szerves savakat tartalmaz.

Felhasználása:

A népi gyógyászatban is gyakran használt gyógynövény, igen változatos alkalmazási területekkel. Elsősorban felső légúti megbetegedések, gyomor- és bélhurutok, húgyhólyagbántalmak, reumatikus panaszok és bőrgyulladás esetén használják. A vértisztító teák gyakori alkotóeleme. Nőknél változókori panaszok enyhítésére ajánlják. Köptető keverékekben és hasmenés elleni teákban is szerepel.

Tea: 3 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi orvosi veronikát, majd 5 perc elteltével szűrjük le.

Tinktúra: Két maréknyi, apróra vágott növényhez adjunk egy liter 38-40 %-os alkoholt, majd két hétig melegben érleljük. Reumás- és köszvényes betegeknek külsőleg bedörzsölésre használható. Belsőleg is alkalmazható, ebben az esetben naponta háromszor 15 cseppet teával vagy vízzel kell fogyasztani légcsőhurut, hörghurut ellen.

Teakeverék: Általában gyermekláncfű, mezei katáng és veronika keverékéből készítenek teakeveréket, 2:1:2 arányban. Ebből a keverékből 3 dl forrásban lévő vízhez egy púpozott teáskanálnyit kell adni, majd 5 perc elteltével leszűrni. Jól alkalmazható máj- és lépbántalmak esetén.