Népi nevei: piros kasvirág, kúpvirág

Leírása:

Az Echinacea nemzetség fajai a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartoznak. A bíbor kasvirág mellett a keskenylevelű kasvirágnak (E. angustifolia) és a halvány kasvirágnak (E. pallida) van gyógyászati jelentősége. A bíbor kasvirág évelő, lágy szárú növény, magassága 80-150 cm. Gyökere mélyen a talajba hatol, rostszerű oldalgyökerekkel, gyöktörzse rövid, függőleges. Szára hengeres, serteszőrökkel borított, felfelé vastagodó, a fészek alatt kiszélesedik és üreges. Levelei széles, lándzsás vagy hosszúkás elliptikus alakúak, mindkét oldalukon serteszőrösek. A virágok kúp alakúak, a nyelves virágok 4-6 cm hosszúak, lilás színűek. Virágzási ideje júniustól szeptemberig tart.

Az Echinacea fajok Észak-Amerikában őshonosak, Európában dísz- és gyógynövényként termesztik őket. A középkötött, mély termőrétegű, humuszban és nitrogénben gazdag, jó vízgazdálkodású talajokon fejlődnek jól.

Termesztése:

Az Echinacea fajok termesztési ciklusa 2-3, esetleg 4 év. Szaporíthatók tőosztással, helybe vetéssel és palántaneveléssel. Herba nyerésére már az első évben is betakarítható, bár a hozam ekkor még nem túl jelentős. Korai vetés esetén már első évben virágozhat, de célszerűbb a második évtől vágni, teljes virágzáskor. Gyökérdrog előállítására a második, de inkább a harmadik évben érdemes felszedni, a vegetációs időszak végén.

Hatóanyagai:

Drogként a szárított virágzó hajtást (Echinaceae purpureae herba) és a gyökeret (Echinaceae purpureae radix) használják fel. Hatóanyagai közül jelentősek a cikóriasav, alkilamidok, poliszacharidok, illóolajok, flavonoidok, ploiacetilének és alkaloidok.

Felhasználása:

Belsőleg használva aktiválja a szervezet védekező rendszerét, növeli a fagocitózist, aktiválja a makrofágokat. Antivirális és bakteriosztatikus hatása is igazolt. Készítményeit a szervezet ellenálló képességének fokozására használják, különösen vírusfertőzés és akut vagy krónikus gyulladások esetén. Antibakteriális hatása miatt különböző szájöblögetők és teakeverékek alkotórésze, melyek fogínygyulladás, torokgyulladás, húgycsőgyulladás esetén alkalmazhatók. A friss növényből présnedvet is készítenek, melyet kíméletes hőkezeléssel tartósítanak és ez alkalmazható betegségmegelőző céllal is.

Külsőleg hámosító, gyulladáscsökkentő hatású. Nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladt nyálkahártya kezelésére szolgáló készítmények alkotórésze.