Népi neve: árvacsihán

Leírása:

A fehér árvacsalán az árvacsalán virágúak (Lamiales) rendjébe, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik. Évelő növény, elágazó gyöktörzzsel. Szára 30-50 cm magas, négyzetes, rajta keresztben átellenesen elhelyezkedő levelekkel. Levelei tojásdad alakúak, szíves vállúak, hegyes csúcsúak, szélük fűrészes. Virágai kb. 2 cm hosszúak, a csésze forrt, a párta fehér vagy világos sárgás színű, a négy porzó közül kettő rövidebb. Májustól kezdve virágzik, az élőhely függvényében gyakran egészen szeptemberig.

A fehér árvacsalán Európában és Ázsiában elterjedt. A nitrogénben gazdag talajokat kedveli, elsősorban erdők szélén, bokrosokban, kerítések mentén, üde gyomtársulásokban gyakori.

Gyűjtése:

A drogot a virágok pártája (Lamii albi flos) és a virágzó föld feletti hajtás (Lamii albi herba) képezi. Az első esetében a pártát a hozzánőtt porzókkal el kell távolítani a csészéből és ezáltal elválasztani a virág többi részétől. A szárítás árnyékos helyen, vékony rétegben szétterítve vagy mesterséges szárítóban történik, lényeges, hogy a virágok fehér színüket minél jobban megőrizzék. A hajtás gyűjtése esetén ezt a talaj felett néhány centiméterrel kell levágni. 6-7 kg virágból vagy 4-5 kg hajtásból nyerhető 1 kg szárított drog.

Hatóanyagai:

Egyik fő hatóanyaga a lamalbid, mely egy iridoid glikozid. Ezen kívül fenolkarbonsavakat és származékaikat (elsősorban kávésavat és észtereit), valamint flavonoidokat is tartalmaz.

Felhasználása:

A fehér árvacsalán gyógyászati felhasználása enyhe vízhajtó és köptető hatásának köszönhető. A népi gyógyászatban gyakran használják fehérfolyás, valamint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt fellépő vizelési zavarok esetén. Alkalmanként a léguti hurutos megbetegedések gyógyításában is szerepet kap. Gyomor és emésztőrendszeri panaszok esetén is alkalmazzák, elsősorban a puffadás enyhítésére. Teájának fogyasztása álmatlanság esetén is javasolt. Külsőleg a virágos hajtást fürdők formájában használják végbéltájéki vagy bőrgyógyászati gyulladásokban, ugyanakkor enyhíti a menstruációs fájdalmakat is.