Népi nevei: kamilla, székfűvirág

Leírása:

Az orvosi székfű vagy kamilla a fészekvirágzatúak (Asterales) rendjébe, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó igen elterjedten használt gyógynövény. Egyéves, de gyakran ősszel kelő, áttelelő növény. Gyökere orsószerű, nem hatol mélyen a talajba. Szára hengeres, az élőhelytől és környezeti tényezőktől függően elfekvő vagy felálló, magassága 5-80 cm. Levelei szórt állásúak, hosszúkás lándzsás alakúak, sallangosan szeldeltek. Virágzata végálló fészek, a fészektányér kezdetben félgömb alakú, majd virágzáskor megnyúlik, kúp alakú és belül üreges lesz. Virágai április végétől-május elejétől kezdenek nyílni és egészen a nyár közepéig virágoznak.

A kamilla a Földközi tenger környékéről származik, a búza gyommagjaként az összes mérsékelt éghajlatú kontinensen elterjedt és meghonosodott. A szíkes területek jellegzetes növényei, gyakran előfordulnak utak mentén, réteken, búza- és lucernatáblákban, de termesztése is igen jelentős.

Gyűjtése:

A drogot a virág (Chamomillae anthodium) és az illóolaj (Aetheroleum chamomillae) szolgáltatja. Virágai akkor alkalmasak a gyűjtésre, amikor a csöves virágok már sárgák és a sugárvirágok vízszintes állásúak. Begyűjtése kamillafésűvel történik.

Termesztése:

A kamillát termeszthetjük is, szinte minden kerti talajban, napos helyen jól terem. Szaporítása magról történik, vetési ideje augusztus vége, szeptember eleje. Tavaszi vetése bizonytalanabb és kisebb virághozamot ad. A kamilla magja fényen csírázik, ezért a talajfelszínre kell vetni és takarni nem szabad. A kikelt kis kamilla növények tőlevélrózsás állapotban telelnek át, majd következő év májusában kezdenek virágozni. A fővirágzás betakarítása után, kedvező körülmények közt, a szár alsó részéből új hajtásokat fejleszt és második virágzásra is sor kerül.

Természetes és mesterséges úton egyaránt szárítható. Természetes szárítás esetén a virágokat egymás mellé elszórva kell szárítani, így forgatásra nincs szükség és a virág nem törik össze. Általában 5 kg virágból lesz 1 kg szárított drog.

Hatóanyagai:

A kamilla illóolajtartalma jelentős, ennek egyik fontos összetevője a kamazulén. Az illóolajokon kívül fontosabb hatóanyagai a flavonoidok (apigenin, luteolin, patuletin és ezek glikozidjai), a kumarinok és a pektinszerű nyálkaanyagok.

Felhasználása:

Gyógyító tulajdonságai miatt a kamilla egyike a legrégebb használt gyógynövényeknek. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása közismert. Eredményesen használható a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladása és fekély esetén. Légúti megbetegedések esetén inhalációra alkalmazzák. Teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és emésztést segítő hatású. Fogínyproblémák, torokgyulladás esetén öblögetőszerként is hatásos. Borogatásként alkalmazható ekcémás bőrproblémáknál, nehezen gyógyuló sebekre, szemgyulladásra, rovarcsípésre is. Ülőfürdőként aranyér ellen hatásos, vagy női szervek gyulladásos megbetegedésénél. Olajos készítményei kisebb égési sebek, felfekvések kezelésére is alkalmasak.

A kamillát a kozmetikai ipar is jelentős alapanyagként tartja számon, kenőcsők, tusfürdők és krémek készülnek belőle. Hajápolásban is használják, bőrnyugtató hatása csökkenti a korpásodást és a viszketést. Sok hajápoló termék összetevője, a szőke hajat világosítja és selymes fényt ad neki.