Valódi levendula (Lavandula angustifolia)

Hibrid levendula (Lavandula x intermedia)

Népi neveik: levendula, francia levendula, keskenylevelű levendula, orvosi levendula; angol levendula

Leírás:

A Lavandula nemzetség fajai az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó évelő félcserjék. Gyökérzetük fás főgyökér rendszer, alján sűrűn elágazó. Gyökereik 3-4 m mélységig is lehatolnak a talajba. Száruk a tövétől dúsan, bokrosan elágazó. A többéves valódi levendulatő 40-60 cm magas, átmérője 80-120 cm. A hibrid levendula erőteljesebb növekedésű, magassága a 80-100 cm-t, átmérője a 150 cm-t is meghaladhatja. Leveleik szálasak vagy keskeny lándzsásak, keresztben átellenesek. A hibrid levendula levelei valamivel nagyobbak, gyéren szőrözöttek. A valódi levendula június végén, júliusban virágzik, a hibrid levendula virágzása valamivel későbbre tehető. Virágzatuk álörvökből álló, hengeres álfüzér. A virágok színe ibolyáskék, a hibrid levendulánál kissé szürkésebb árnyalattal, de az állományokban világoskék és akár fehér virágú egyedek is előfordulhatnak.

A valódi levendula a Földközi-tenger mellékén őshonos. Dél- Európában elterjedt vadon termő növény, 1700 m tengerszint feletti magasságig megtalálható. A hibrid levendula Dél-Franciaországban és Spanyolországban fordul elő 1000 m tengerszint feletti magasságig.

Termesztés:

A levendulafajok a száraz, mésztartalmú, középkötött talajokat kedvelik. Melegigényes növények, viszont a téli fagyokat jól tűrik, fagykárt inkább a nagyon hideg, hótakaró nélküli években szenvednek. Nagyobb veszélyt jelentenek a tavaszi, késői fagyok, amikor a már növekedésnek indult hajtások visszafagynak. A valódi levendulát palántázással és fás dugványozással szaporítják, míg a hibrid levendulát fás dugványozással. A levendulatelepítés kedvező időszaka az ősz, szeptember közepétől október végéig. A valódi levendula esetében alkalmazott sortávolság általában 1-1,5 m, a tőtávolság többnyire 50 cm. A hibrid levendula tenyészterülete valamivel nagyobb. A telepítést követő évben, május végén vagy június elején, a levendulát 8-10 cm-es magasságban vissza kell vágni. A következő évben ezt meg kell ismételni, ekkor a vágási magasság 15-18 cm. A későbbiekben alakítómetszésre már nincs szükség. Illóolajnyerés céljából a levendulát teljes virágzásban kell betakarítani, emiatt egy viszonylag rövid időszak áll rendelkezésre. Virágdrog előállítása esetén a levágott virágokat azonnal szárítani kell. 8-10 kg száraz virágból nyerhető 1 kg száraz drog.

Hatóanyag:

A drogot a valódi levendula virága (Lavandulae flos), valamint a friss virágzatból előállított illóolaj (Aetheroleum lavandulae) képezi. A hibrid levendula esetében az illóolaj képezi a drogot. A valódi levendula virágzata 0,5-3% illóolajat tartalmaz, melynek fő összetevői a linalil-acetát és a linalool. A hibrid levendula virágzatában 0,9-5% illóolaj halmozódik fel. Az illóolajon kívül flavonoidokat, szterolokat, kumarinokat és cserzőanyagokat is tartalmaznak.

Felhasználás:

A levendula emésztést javító, nyugtató, görcsoldó hatású. A virágdrog forrázat formájában eredményesen használható mint nyugtatószer túlterheltség, ideges, feszült állapotok, álmatlanság esetén. Jó hatású az ideges gyomor- és bélpanaszokra, valamint fokozza az epeműködést. Külsőleg reuma, ideggyulladás kezelésére használható bedörzsölőszerek alkotóeleme. A levendulaolaj, terpentinnel, borókaolajjal, rozmaringolajjal keverve igen jó hatású izületi és reumatikus fájdalmak esetén. A levendulavirágból készített gyógyfürdő jótékony hatású reuma, köszvény esetén, ugyanakkor nyugtató hatása is közismert. A levendulaolajat belsőleg neurotikus betegek gyomor- és bélpanaszai esetén használják, kockacukorra cseppentve. A kozmetikai ipar a levendula illóolajának legnagyobb felhasználója.