Előfordulása: Száraz legelőkön, erdők szélén, bokrok között terem napos vagy félárnyékos helyeken, meszes talajon.

Botanikai leírása: Az ajakos virágúak (Lamiaceae) családjába tartozik. Illatos évelő növény fás gyöktörzzsel. Szára kb. 50 cm magas, nem kifejezetten négyzetes, felső részén elágazó vörös vagy barnásvörös (ritkán zöld), fedő- és mirigyszőrös. A levelek átellenesek, 3-5 cm hosszúak, tojásdadok, csúcsuk felé hegyesedők. A virágok álernyőt képeznek a szár csúcsán, pártájuk kb. 5 mm hosszú, piros (ritkán fehér), kétajkú, 4 majdnem egyforma karéjjal. A négy makkocska egyenként kb. 1 mm átmérőjű, a maradandó csészében jön létre. Virágzása júniustól szeptemberig tart.

Történet: Az antikvitás óta ismeri az emberiség. Dioszkoridész étvágyjavításra használta. A középkorban boszorkányokat és démonokat üldöztek vele. Szent Hildegard leprásoknak ajánlotta. Kínában láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyítására használják évszázadok óta. Méliusz Juhász Péternél gyopár, varga majoránna, vargák füve néven szerepelt már a XVI. században.

Gyűjtése: Virágzáskor gyűjtjük, a fásodó részek felett levágva a virágos, leveles hajtásait. Kb. 5 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Drogja: Origani herba

Hatóanyaga: Az Aetheroleum origani kb. 1% illóolajat, valamint cserzőanyagokat, kb. 8%-ot, továbbá sok fenolos vegyületet, főleg antiszeptikus hatású timolt és karvakrolt tartalmaz.

Hatása: Enyhén görcsoldó hatású, antiszeptikus, étvágyjavító, emésztést könnyítő, köhögéscsillapító, neurotikus fejfájás, fájdalmas izületek, merev nyak és váll izmainak lazítására alkalmas. Néhány levélke elrágása átmenetileg a fogfájást is megszünteti. A gyenge gyomor természetes gyógyszere, fertőtleníti az emésztőrendszert, oldja a gyomorgörcsöt, könnyíti a máj munkáját.

Külsőleg toroköblítésre, inhalálásra alkalmazhatjuk, fürdővízhez adva relaxáló hatású, nyugodt alvást biztosít.

Szurokfű a népgyógyászatban: A légutak gyulladásos folyamataiban használják köptető és enyhén görcsoldó tulajdonságai miatt. Fűszerként is használatos.

Erdélyben a gyapjút festették vele pirosra. A népi hiedelemvilágban a szurokfű távol tartotta a gonosz szellemeket és elűzte a démonokat.

Felhasználása

Gyógytea forrázással készíthető belőle. 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntött 1 teáskanál szurokfüvet legalább 15 percig lefedve kell tartani, majd leszűrni. További 10-15 percig hűlni kell hagyni, majd fogyasztható. Étvágyjavító céllal is használható, ilyenkor elegendő napi egy csésze reggeli előtt. Idegnyugtatásra az esti lefekvés előtt egy fél órával fogyasztandó egy csésze tea.

Külsőleg: Reumás fájdalomra vagy “elfeküdt nyakra” borogatásként használható. Friss, összezúzott leveleket vászon közé teszünk, egy forrásban lévő vízzel teli edény felfordított fedőjére helyezzük, úgy melegítjük. Ha már elég meleg, a fájdalmas testrészre helyezzük. Bedörzsölésre használhatjuk teáját, illóolaját is.

A szurokfű a menstruációs ciklusra serkentő hatást gyakorol. Áldott állapotban és szoptatás alatt ellenjavallt! Ha elérkezik a szülés ideje, a tea segíti a szülés megindítását!