A mezei katáng (Cichorium intybus) a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, gyakori előfordulású évelő növény. Nemesített változata a cikória.

Leírás

Parlagon hagyott területeken és utak mentén elterjedt lágy szárú, évelő növény. Függőleges rövid gyöktörzse orsógyökérben folytatódik. Elágazó szára 50-150 cm magas. Tőlevelei kacúrosak, öblösen hasogatottak, olykor majdnem ép szélűek. Szárlevelei tojásdadok vagy lándzsásak, alapi részükön gyakran szélesedők. A virágok egyenként vagy kettesével nyílnak, a felső levelek hónaljából fejlődnek, színük kék, ritkábban fehér vagy rózsaszínű. A növény tejnedvet tartalmaz.

Egyik kultúrváltozatát (cultivar. sativum) gyökeréért termesztik, a pótkávé nyersanyagát adja. A levélcikória (cultivar. sativum) és az endivia (Cichorium endivia) salátaként termesztett növény.

Története

Már az egyiptomi Ebers-tekercsek is említik a katángot mint gyógynövényt. Dioszkoridész gyomorerősítésre ajánlotta. Plinius frissítő hatásúnak, Szent Hildegard emésztésjavítónak tudta. A régiek mind egyetértettek abban, hogy étvágyjavító, emésztést könnyítő, epehajtó, vízhajtó és tisztító hatása van és ezek miatt használjuk ezt a növényt a mai napig is.

Hatóanyagai

A föld feletti részek többek között szeszkviterpén laktonokat, cikóriasavat, flavonoidokat, a gyökér főként inulint tartalmaz.

Gyűjtése

Virágzáskor, júliustól szeptemberig gyűjtjük a hajtás felső, maximum 40 cm-es részét, hozzá a tőleveleket is (Cichorii herba). Késő ősszel gyűjtjük a gyökereit (Cichorii radix). A föld feletti elszáradt részei (kóró) jól jelzik a növény helyét. 3 kg gyökérből, illetve 6 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Gyógyhatásai

Gyógyhatása a virágnak, a levélnek és a gyökérnek egyaránt van. A gyökér igen sok inulint tartalmaz, emiatt hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és a izzadást, valamint csökkenti a nagymértékű vizeletürítést.

Reumára, köszvényre, ízületi betegségekre is használják a teáját. A katángkóró májat, vesét, lépet tisztít, az epehólyag tökéletes kiürítését segíti elő, leválasztja a vizet, étvágygerjesztő, sárgaság ellen jó hatású. Csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét.

Elősegíti a bélműködést, nem engedi, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon és lerakódjon a szervezetünkben. Ebből eredően a fogyasztóteák egyik gyakori alkotóeleme. Kisebb méretű epekő oldására is alkalmas lehet.

A mezei katángnak még tartós kezelés esetén sincs káros hatása.

Felhasználása

Gyógyteát 2-3 perces főzéssel készítünk belőle. A máj és az epehólyag működésének elősegítésére kúraszerűen kell alkalmazni. Egy hétig minden reggel éhgyomorra fogyasztandó egy csésze tea. A második héten minden második nap, a harmadik héten háromnaponként kell inni reggel egy csésze teát. Ezt a kúrát egy évben kétszer elegendő elvégezni.

Vízhajtásra reggel kell egy csésze teát meginni két-három napig. A lép tisztítására egy héten két alkalommal fogyasztandó egy-egy csésze tea a nap bármely szakában. Étvágygerjesztő céllal napi két csésze tea fogyasztása javasolt, reggel és délben étkezés előtt. Fogyasztó teának egy rész mezei katáng, egy rész veronika és egy fél rész fehér árvacsalán (virág, levél) keveréke javasolt. Este 3 dl vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzük, pótoljuk az elfőtt vizet, majd minden étkezés előtt egy decit megiszunk belőle.

Epekő oldásánál óvatosan kell eljárni, mert ha elindul a nagyobb epekő, azonnali műtétre van szükség. Napi fél adaggal kell kezdeni: csapott teáskanál teafű, 2,5 dl vízben kell főzni 2-3 percig, majd leszűrni. Egy hétig langyosan kell inni, különben igen keserű. Későbbiekben emelhető teljes adagra (ugyanez csapott evőkanál teafűvel), majd napi 2, maximum 3 csészére.

Hashajtó szirup: félliternyi nyers levet préselünk friss növényből, hozzáadunk fél kg cukrot. Forralás nélkül melegítjük lassú tűzön, míg szirup sűrűségűre nem válik. Napi 2-4 teáskanállal fogyasztandó belőle reggel éhgyomorra. Gyermekeknek is adható.

Cikóriasaláta: a téli időszak jelentős vitaminforrása, segíti az emésztést, ásványi sókban gazdag. 100 g-onként 4,5 mg karotint, 6–8 mg C-vitamint, meszet és foszfort is tartalmaz. Hűvös helyen hetekig is tárolható, bár C-vitamin tartalma elvész.