Népi nevei: gyermekláncfű, pitypang, pipevirág, tyúkvirág, cikória, kácsavirág, kutyatej, láncfű, láncvirág

Leírása

A fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, rendkívül alakgazdag évelő növény, mely Közép-, Kelet- és Dél-Európában tömegesen fordul elő. Füves és parlagos helyeken, réteken, kaszálókon, nedves legelőkön, töltések mentén és kertekben gyakori. Gyökere hengeres, karó alakú, 10-25 cm hosszú, 1-3 cm vastag, kívül szürkésbarna, belül fehéres színű. Gyökértörzséből tőlevélrózsát és egyfészkű tőkocsányokat fejleszt. Levelei 15-25 cm hosszúak, lándzsásak és fogazottak. A virágzati tőkocsány 5-40 cm magas, egyenes, csöves, többnyire szőrös. Virágai élénksárgák, jó mézelő tulajdonsággal rendelkeznek, márciustól-júniusig virágzanak. Termése bóbitás kaszat. Az egész növény ragadós fehér tejnedvet tartalmaz.

Gyűjtése

A növény gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal, levelét, illetve a teljes föld feletti részét tavasztól szeptemberig gyűjtik. A tisztított gyökereket hosszában kettévágva, szárítókereten egymás mellé helyezve kell szárítani, fedett, szellős helyen. A szép, egészséges leveleket a gyökértörzs felett levágva, vékony rétegben, tiszta, szellős, árnyékos helyen kell szárítani.

Hatóanyagai

A növény triterpént (taraxaszterolt) tartalmaz, valamint a laktukapikrin keserűanyagot, mely nyugtató hatású laktucinvegyületekre bomlik le. Tartalmaz káliumsókat, karotinoidokat, inulint és szaponint is. Levelében magas a C-vitamin tartalom, valamint A- és B-vitaminban is gazdag.

Felhasználása

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövény, melynek gyulladáscsökkentő hatása is van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A népi gyógyászatban, elsősorban teakeverékekben, régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként, mivel fokozza a máj és a vesék aktivitását. Reumás panaszok, idült ízületi fájdalmak esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. Fiatal, friss leveleit, virágzás előtt gyűjtve, salátákhoz is használják. Az állatgyógyászatban leveleit a tejképződés fokozására adják.