Leírás

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozó fehér virágú egy- vagy kétnyári növény. Kertekben, mezőkön, városi területeken útszéleken, ugarföldeken, árkokban, bozótosban, töltések mentén is megterem, mindössze nem túl száraz talajra és elengedő napsütésre van szüksége. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben áprilisban és májusban. Szára elágazó, lándzsás tőlevelei tőrózsát alkotnak, fehér virágai laza fürtökben nőnek. Becőketermései háromszögűek, ék alakútól a szív alakúig változnak („táska formájúak”).

Hatóanyagai

A növény flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kálciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz.

Gyűjtése

A virágzó szár felső legfeljebb 30 cm-es részét, száraz, napos időben gyűjtjük, majd szellős árnyékos helyen száritjuk.

Gyógyhatásai

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést. Csillapítja az erős menstruációs vérzést. Más gyógynövényekkel társítva hat a menstruációs görcsökre is. Klimaxban járó nőknek is érdemes fogyasztani egy hónapon át, majd három hét kihagyással folytatni. A vérkeringést is szabályozza, javallott vérző aranyér és vesevérzés esetén. Erősíti a szívet. Az elégtelen keringés okozta izomsorvadás esetén tinktúrájával dörzsöljük be a beteg testrészt. Nyers növényi nedve csillapítja, illetve elállítja a felületi horzsolásokon kialakult vérzéseket. Ínyvérzés esetén is hatásos szer. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt húgyúti fertőzések kezelésére is kiváló. Nyugtató és antiszeptikus hatása miatt idegrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére ajánlott. Régebben a népi gyógyászatban a férfierő serkentésére is használták.

Felhasználása

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges.

Tinktúra: Frissen szedett pásztortáskát, levelestől, szárastól, virágostól, termésestől vagdaljunk fel, lazán töltsük üvegbe, öntsünk rá 38-40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkát (hogy teljesen belepje a növényt), két hétig hagyjuk állni a napon vagy más meleg helyen, szűrjük le, tegyük sötét, jól zárható üvegbe. Ebből az oldatból naponta 3×12 csepp vízben vagy teában oldva fogyasztandó.

Ülőfürdő: 200 g pásztortáskát 5 liter vízben egy éjszakán át ázni hagyunk, másnap felmelegítjük és az ülőfürdőhöz adjuk. A vérző aranyeret külsőleg pásztortáska főzetével kell mosni, illetve ülőfürdő is hatásos.

Illóolaj: Vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia

részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is.

További alkalmazás

A pásztortáska igen hasznos egyes rovarok elleni védekezésben. Mivel a nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki a magva, a rászálló, víz közelében élő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak.