Népies nevei: cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark.

Leírás

A cickafark kámforos illatú, fehér virágú, lágyszárú, 50-80 cm magas, a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Gyöktörzzsel telel át. Többszörösen szeldelt levelei szórt állásúak. Júniustól késő őszig virágzik.

Legendák

A cickafark már a legrégibb időktől ismert gyógynövény, már az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve (Achillea) arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással gyűjtötték.

Hatóanyagai

Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. A magas proazulén tartalom öröklődő tulajdonság, egyedenként változik. Nem arányosan változik az illóolajtartalommal. A kinemesitett, termesztésre és ipari felhasználásra alkalmas fajták közepes hatóanyagtartalommal rendelkeznek (40-60% illóolaj azuléntar- talommal).

Gyűjtése

A drogot a teljes virágzásban gyűjtött, kizárólag fehér színű virágokat tartalmazó föld feletti, 30-40 cm-es hajtása (Achilleae herba), vagy a 3-4 cm-es szárral gyűjtött virágzata (Achilleae flos) adja. 4 kg virágos hajtásból vagy 6 kg friss virágból nyerhetünk 1 kg száraz drogot. Gyógyhatásai

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

Felhasználása

Gyomorgörcsök megszüntetéséhez a szokásosnál enyhébb gyógyteát készítünk belőle, egy csapott evőkanál helyett csak egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5 dl vízhez. Ebből iszunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este, egy héten kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon. Ugyanígy kezelhetők a máj-és epebetegségek: két héten keresztül minden második nap kell meginni egy csésze teát reggel éhgyomorra. Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente kell meginni egy-egy csészével 2-3 héten keresztül a menses előtt és alatt. Petefészek, méhnyak vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. Nem gombás eredetű fertőzéseknél irrigálni is kell vele: 2,5 dl teával naponta két adagra osztva, reggel és este. Gombás eredetű fertőzésnél az irrigátort házilag nem lehet kellőképpen fertőtleníteni, ezért ilyenkor nem tanácsos irrigálni. A teát olyan sokáig kell a hüvelyben tartani, ameddig csak lehet (pl. fürdőkádban feltett lábakkal, tamponnal).

Változó korban pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban keverve harmonizáló hatású. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.

Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után fogyasztandó egy csésze tea.

Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni.

Húgyúti fertőzésnél heti 1 csésze tea fogyasztandó étkezés előtt 4 héten keresztül. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel a pangó vizelet a baktériumok melegágya.

Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra használható a cickafark: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet kell adni és a forró gőz fölé hajolva belélegezni azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

Külsőleg is használható a cickafark, összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük.

Tinktúra: egy jól zárható üvegbe helyezünk 3-4 maréknyi friss cickafarkvirágot, leöntjük 40%-os pálinkával, majd két hétig állni hagyjuk meleg helyen.

Kenőcs: Felmelegítünk 90 gramm sótlan vajat, hozzáadunk 15 gramm friss, összeaprított cickafarkvirágot, 15 gramm apróra vágott málnalevelet, jól átsütjük, majd éjszaka pihentetjük. Másnap az egészet felmelegítjük, egy vászonkendőn átnyomjuk, és tiszta üvegben, hűtőszekrényben tároljuk. Szem kezelésére, arckrémként, bőrápolóként alkalmazható.

Kutatások

Viszonylag kis számú dokumentáció áll rendelkezésre erről a gyakran használt gyógynövényről, pedig sok területen bizonyul hatásosnak. Teája és illóolaja gyulladáscsökkentő, a virágban található azulén allergiát csökkent. A benne található szeszkviterpén laktonok rákellenes hatásúak. Az achillein és a flavonoid hatóanyagai külső és belső vérzést csökkentenek. Valószínű a flavonoidoknak köszönhető a görcsoldó hatás.

Figyelmet érdemel, hogy fekete üröm keresztallergiát okozhat, vagyis aki allergiás a fekete ürömre, nagy valószínűséggel a cickafarkra is allergiás lesz. A virág illóolaj tartalma erős fejfájást, rosszullétet, hányást okozhat, ezért önmagában csak a virág fogyasztása nem ajánlott.

Az arra érzékenyeknél a növény puszta érintése allergiás reakciót válthat ki, teaként való fogyasztása viszkető, gyulladásos bőrelváltozást eredményezhet. Az allergiások ezért semmilyen formában ne alkalmazzák ezt a gyógynövényt.