Népi neve: somkóró, sárga katáng

Leírása:

Az orvosi somkóró a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, egyéves vagy áttelelő, kétéves növény. Gyökerében nitrogénmegkötő baktériumok fejlődnek. Többszörösen elágazó szára általában 30-80 cm magas, de ennél jóval nagyobbra is nőhet. Levelei hármasak, az alsók fordított tojásdad alakúak, a felsők keskenyebbek, ék vagy lándzsás alakúak. Apró, sárga virágai levélhónalji vékony, hegyes fürtöket alkotnak.

A somkóró eurázsiai elterjedésű faj, gyomtársulásokban, szántóföldeken, utak mentén, üde legelőkön gyakori, igen széles alkalmazkodóképességű faj.

Gyűjtése:

A drogot a virágzó, legtöbb 40 cm hosszú hajtások (Meliloti herba) vagy a lefosztott virágok (Meliloti flos) képezik. A hajtásokat az első virágok nyílásakor kell gyűjteni. A szárítás és tárolás akkor megfelelő ha a hajtás levelei megőrzik zöld színüket, a virágok pedig sárgák maradnak, illatuk kellemes, szénára emlékeztető.

Hatóanyagai:

Az orvosi somkóró drogjának jellegzetes illatát a fonnyadás során képződő kumarin és származékai okozzák. Virágjának sziromlevelei flavonoidokat tartalmaznak (kempferol és kvercetin), ezeknek tulajdonítható sárga színük.

Felhasználása:

Régóta ismert gyógynövény, már az ókorban is használták gyógyhatása miatt. Gyulladáscsökkentő hatású, javítja a nyirokkeringést, ezért ödémás testrészek kezelésére használják. Külsőleg alkalmas véraláfutások, rándulások, ficamok kezelésére. Használatakor a forró vízzel átnedvesített növényi anyagot vászonzacskóban kell a megfelelő testrészre helyezni, vagy a forrázatába áztatott vászonból készített pólya helyezhető a sérült végtagra. A virágos hajtásból készült forrázatot visszeres vagy aranyeres panaszokban, vagy nyirokkeringési rendellenesség következtében fellépő vizenyő kezelésére használják. A népi gyógyászatban vízhajtóként, valamint emésztési zavarok esetén is alkalmazták. Mivel kumarintartalma változó belső használatra gyógyszeripari készítmények alkalmazása javasolt, melyek hatóanyagtartalma pontosan beállított.

A somkóró virágait a dohány illatosítására is használják.