Népi neve: ökörfarkkóró, farkkóró, királygyertya

Leírása:

A szöszös ökörfarkkóró a tátogatófélék (Scrophulariaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Első évben a növény tőlevélrózsát fejleszt, mely 20-30 cm hosszú lándzsás, csipkés szélű, hegyes tőlevelekből áll. Ötszögletű, 1,5-2 m magas szárát a második évben hozza, melyen szórt állású levelek fejlődnek. Füzérvirágzata a szár felső részén helyezkedik el. Élénksárga virágai egyesével, vagy 3-5-ös csoportokban helyezkednek el. Júniustól augusztusig virágzik, virágai kora reggel nyílnak.

Legelőkön, útszéleken, száraz gyomtársulásokban fordul elő. Szárazság- és hidegtűrő, fényigényes növény.

Gyűjtése:

A drogot a szöszös és a dúsvirágú ökörfarkkóró (V. densiflorum) virágai (Verbasci flos) szolgáltatják, melyekből csak a sziromleveleket kell gyűjteni. Levele (Verbasci folium) szintén tartalmaz hatóanyagot. Virágait a kinyílás napján, száraz időben, délelőtt kell gyűjteni. Nyomásra nagyon érzékeny. A leszedett virágokat a gyűjtés napján tűző napon vagy műszárítóban morzsolható állapotig kell szárítani.

Hatóanyagai:

Az ökörfarkkóró virág főbb hatóanyagai a nyálkaanyagok és a szaponinok.  Ezen kívül tartalmaz még cukrokat, flavonoidokat és karotinoidokat.

Felhasználása:

Az ökörfarkkóró fajok virágai köhögéscsillapító, köptető, hurutoldó, izzasztó hatásuk miatt használatosak. Csökkenti a köhögési ingert, nyálkaoldó, a köptető teakeverékek gyakori alapanyaga. Antivirális és gyenge antibakteriális hatása is van. A népi gyógyászatban is elterjedten használták meghűlés esetén, hurutoldó, köptető, izzasztó hatása miatt. A kozmetikai ipar a szőke hajat ápoló samponok készítésére hsználja.