Népi nevei: apróbojtorján, párlófű, patikapárlófű, tüdőfű, eperlevelű fű

Leírása:

A közönséges párlófű a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, évelő lágy szárú növény. Egész Európában elterjedt, változatos élőhelyeken fordul elő: tisztások, erdőszélek, rétek, bokros területek. Áttelelő szerve a rövid gyöktörzs. Szára 15-100 cm magas, egyszerű vagy felül elágazó, szőröktől érdes. Levelei váltakozva állnak, 10-15 cm hosszúak, szárnyasan összetettek. Élénksárga virágai végálló füzért alkotnak, júniustól szeptemberig nyílnak. Apró termése makkszerű, lefele hajló áltermés, a végén levő kampókkal  könnyen beleakad az állatok szőrébe.

Története:

Az ókorban szürkehályogra, kígyómarásra, sárgaságra használták. Dioszkoridész különböző fekélyekre ajánlotta. Szent Hildegárd lázcsillapításra és emlékezetkiesésre használta. A múlt század elején összehúzó hatása miatt tbc-re is javasolták.  Az 1700–as évekből van feljegyzés arról, hogy sárgaság ellen eredményesen használták forrázatát. Az amerikai és kanadai indiánok szintén lázcsillapításra használták. A középkorban mágikus erőt is tulajdonítottak neki: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert.

Gyűjtése:

A virágos-leveles hajtás felső, 30-50 cm-es része (Agrimoniae herba) gyűjthető, általában júniustól augusztusig. Vizsgálatok szerint a cserzőanyag felhalmozódás a legmagasabb szintet tőlevélrózsás állapotban és a termésképződés fázisában éri el. 4 kg friss növényből 1 kg száraz drog nyerhető.

Hatóanyagai:

Fő hatóanyagai a cserzőanyagok, kovasav-származékok, keserűanyagok, kvercitrin flavonglikozid, citrom-, alma- és borkősav,  antocianinok és kevés illóolaj.

Felhasználása:

Hasmenés, gyomor- és bélhurut, krónikus májgyulladás esetén antibakteriális hatása miatt alkalmazható. Epehajtó hatása is közismert. Cukorbetegeknél csökkenti a vizelet mennyiségét és csökkenti a szomjúságot, stimulálja az emésztőrendszert.

Szájüreg- és torokgyulladásra, rekedtségre, mandulagyulladásra a flavonoid hatóanyag gyulladáscsökkentő hatása miatt használható. Csecsemők szájpenészét teájával mosogatva jó eredmény érhető el. A kelleténél magasabb húgysavszint, reuma és köszvény esetén is alkalmazható. Jó vízhajtó, fogyasztásával megelőzhető a vesekő és vesehomok képződése. Segíti az emésztést, valamint a lép működését szabályozó hatása is ismert. A hólyag renyheségére, inkontinenciára, gyermekeknél ágybavizelés ellen is hasznos.

Gyógyteája 1 teáskanálnyi szárított növényből készíthető, melyet 3 dl forrásban levő vízzel kell forrázni, majd 10-15 perc elteltével leszűrni. Naponta 3-4 csésze langyos tea fogyasztható torokbántalmakra, gyulladásra, 4-5 napon keresztül. Légzőszervi panaszok esetén mézzel vagy szedersziruppal édesíthető. Vesehomok és vesekő megelőzésére heti egy csészével kell inni reggel éhgyomorra. Májbetegségek esetén naponta egy csészével fogyasztható. Magas húgysavszintre, inkontinenciára és vízhajtásra szintén napi egy csészével ajánlott reggeli előtt.

Külsőleg: 100 g növényt 1 l vízzel kell főzni, majd ezzel a folyadékkel öblögetni naponta 5-6 alkalommal torokfájás vagy légzőszervi betegségek esetén. Borogatásként használható rándulásra, ficamra. Reumás panaszok esetén a fürdővízbe öntött 3-4 liter apróbojtorján tea csökkenti a fájdalmakat. Ugyanilyen fürdő készíthető ágybavizelésre, vizelettartási problémákra is. Külsőleg még sebgyógyításra, kelések, pattanások kezelésére használhatjuk.