Népi nevei: nyír, nyírfa, bibircses nyír

Leírása:

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Fényigényes, gyors növekedésű, 15-20 m magasra növő fa. Kérge fiatalon fehér, lombozata gyér, idősebb fáknál ágai csüngők. Hosszú nyelű, ékvállú, hosszan kihegyesedő csúcsú, rombusz alakú levelei szórt állásúak. Porzós virágai három virágú álernyőt alkotnak, a lombfakadással együtt nyílnak, április-májusban. A termős barkák rövidebbek, a rövid hajtások csúcsán találhatók. Termése egymagvú szárnyas makk.

Egész Európában megtalálható, északon elterjedése egészen a 70. szélességi fokig nyúlik, ezen kívül a mérsékelt égövi Ázsiában és Észak-Afrikában is előfordul. Nálunk elsősorban a domb- és hegyvidéki savanyú talajokon fordul elő.

Története

Az északi népek (lappok, vikingek) gyakran használták a nyírfát gyógyító tulajdonságai miatt. Az amerikai indiánok a nedvét vértisztításra, a levelét ízületi bajokra és veseproblémákra, a kérgét bőrbetegségekre használták. Szent Hildegárd említi először a nyírfa barkájának sebgyógyító hatását. Egy 1565-ből származó olasz leírás a vesekőoldó tulajdonságáról számol be.

Gyűjtése:

A drogot a júniusban fáról gyűjtött, egészséges, eredeti zöld színűket szárított állapotban is megőrző levelei (Betulae folium) képezik. A földre hullott leveleket nem szabad gyűjteni. A törzséből csapolt nedv (nyírfavíz) a fa kizöldülése előtt gyűjthető.

Hatóanyagai:

A nyír levele flavonoidokat (hiperozid, miricetin), illóolajat, szaponint, gyantát és cserzőanyagot tartalmaz.

Felhasználása:

A nyír leveléből készített tea a húgyutak bakteriális és gyulladásos megbetegedéseinél használható, veseműködés szabályozó, vízhajtó, vesehomok- és vesekőképződést gátló hatású. Hólyag- és vesetisztító teakeverékek gyakori alkotórésze.  Tavaszi kúráknál vértisztító hatása miatt használatos. Csökkenti a vér húgysav és koleszterin szintjét. Ismert jótékony hatása  reumás panaszok, köszvény, ízületi betegségek esetén is. A fiatal fák csapolásával nyert nyírfavíz vesekőhajtó. Fájának száraz lepárlásával nyerhető a nyírfakátrány, mely tisztított formában bőrgyógyászati készítmények alkotóeleme, ekcéma, pikkelysömör kezelésére használják. Szeszes kivonatát hajápoló készítményekhez használják fel.

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított, apróra vágott nyírfalevelet, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 csészényi tea fogyasztása ajánlott. Vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő. A szív- és veseelégtelenségben szenvedők ne fogyasszák teáját! Hajápolásra is használható, megállítja, megelőzi a hajhullást, ha mosás után nyírfalevél teával öblítjük le a hajat.

Fürdő: 1 liter vízben felforralunk 4-5 maréknyi nyírfalevelet, lassú tűzön negyed óráig főzzük, majd leszűrjük. Ezt követően adjuk hozzá a fürdővízhez. Pattanásos bőrre jótékony hatású.

A nyírfa törzséből csapolt nedv, az úgynevezett nyírfavíz vagy virics, méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás és korpásodás ellen használatos. A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát kell kiválasztani. Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik. A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiség fogyasztható, egészen addig amíg a fa nedve egyre hígabb és vízízűbb lesz.