Népi nevei: kokojza, fekete kokojza

Leírása:

A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, kistermetű, 25-50 cm magas cserje. Ágai szögletesek, levelei 2-3 cm hosszúak, elliptikus-tojásdad alakúak, hegyesek, finoman fűrészes szélűek. A virágok forrt pártájúak, gömbölydedek, zöldes-vöröses színűek. Termése 6-10 mm átmérőjű, kékesfekete bogyó.

Európában általánosan elterjedt, Észak-Európán kívül általában a magasabb domb- és hegyvidékekhez kötődik. Az üde és savanyú talajokat kedveli, mészkerülő.

Gyűjtése:

A fekete áfonya levelei (Myrtilli folium) és bogyói (Myrtilli fructus) egyaránt drogot képeznek. A lefosztott leveleket árnyékban szárítják, 4-5 kg friss levélből lesz 1 kg szárított drog. A termés augusztusban érik. Ezt vagy frissen dolgozzák fel gyógyszeripari vagy élelmiszeripari termékké, vagy aszalással teszik alkalmassá hosszabb ideig tartó tárolásra.

Hatóanyagai:

A levelek cserzőanyagokat, katechotanninokat és proantocianinokat tartalmaznak. A vörös áfonya levelétől eltérően nem tartalmaznak arbutint. A termés kék színét a mirtillin nevű antocianin adja. Ezen kívül cserzőanyagokat, gyümölcssavakat, antociánglikozidot is tartalmaz.

Felhasználása:

A levélből készült tea szél- és vizelethajtó, alkalmazható vese- és hólyagbántalmak esetén is. Alkalmas cukorbetegek folyadékszükségletének pótlására. A levelek vércukorszintet csökkentő hatását feltételezik, de ez még nem tekinthető bizonyítottnak.

A termésekből 1 evőkanálnyi fogyasztható aszalva, befőtt vagy kivonat formájában. Kivonata alkalmas a cukorbetegek szembevérzésének megelőzésére, valamint az érgyulladásra hajlamos személyek esetében is jótékony hatású. Javítja a szem alkalmazkodását a csökkent fényviszonyokhoz. A termésből készített tea gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére is alkalmas. Jótékony hatású szájüreg és torokgyulladás esetén is.

Közkedvelt és ízletes az áfonyából előállított lekvár, szörp és bor is, ez utóbbi erősítő hatású.