Népi nevei: hárs, hársfa, szádokfa, záldogfa, záldog

Leírása:

A hársfajok (Tilia spp.) a hársfélék (Tiliaceae) családba tartoznak, lombhullató, magas növésű, terebélyes koronájú fák. Egyszerű, hosszú nyelű, aszimmetrikus leveleik váltakozó állásúak, fűrészes szélűek, szíves vagy ferde vállúak. A hímnős, kellemes illatú virág öt tagú, sok porzóval. A sárgás-fehéres színű virágok 4-15 tagú ernyőket képeznek. A kislevelű hárs (T. cordata) június második felében, míg a nagylevelű hárs (T. platyphyllos) valamivel korábban, június elején, közepén virágzik.

A kislevelű hárs a hegy- és dombvidék enyhén savanyú talajain fordul elő, akár 1400 m tengerszint feletti magasságig. A nagylevelű hárs a síkságtól a hegyvidékig előfordul, 1200 m magasságig. Az üde, humuszban gazdag talajokat kedveli, de a kémhatásra nem érzékeny. Mindkét fajt gyakran ültetik városi zöld területekre, fasorokba.

 Gyűjtése:

A kis- és nagylevelű hárs szárított virága képezi a drogot (Tiliae flos). Fontos, hogy a gyűjtők jól ismerjék a drogot szolgáltató fajok és az ezüsthárs elkülönítéséhez szükséges jellemzőket. A virágokat a középső virágok nyílásakor kell gyűjteni. Szárítás előtt fontos a növény más részeit (levél, hajtás, termés) a friss drogból kiválogatni.

Hatóanyagai:

Flavonoidokat (kvercetin, tilirozid), kevés illóolajat, cserzőanyagot, nyálkaanyagokat és ciánglikozidot tartalmaz.

 Felhasználása:

A kis- és nagylevelű hárs virágdrogja önállóan vagy teakeverékek alkotórészeként elsősorban meghűlés esetén használt, izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatása miatt. Gyakran használják vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórészeként, valamint száj- és toroköblítő vizek készítésére is. Enyhe nyugtató hatása is ismert.

A hársfajok fájából orvosi szén is készül, mely bélfertőzések és vastagbélhurut esetén használható, ugyanakkor bőrápoló kozmetikai szerek alapanyaga is.

Hárstea torokfájásra:

Egy kiskanál hársvirágot adjunk 200 ml felforralt vízhez, majd hagyjuk állni 10-15 percig. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása ajánlott mézzel vagy cukorral édesítve.

Hárs toroköblítő elkészítése:

20 gramm virágot adjunk 200 ml vízhez, majd keverjünk hozzá fél kiskanál szódabikarbónát. Mandulagyulladás esetén ajánlott a toroköblítőt meleg teából készíteni, úgy hatásosabb.

Hársvirág fürdő elkészítése:

500 gramm szárított virágot kell 3 liter forralt vízhez adni, majd szűrés után a folyadékot a fürdővízhez keverni. 15-20 percig ajánlott ebben fürdőt venni.