Népi nevei: ezerjófű, cintória, földiepe, epefű, gyomorfű

Leírása:

A kis ezerjófű a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó, egy- vagy kétéves növény. Gyökere vékony, orsószerű, gyéren elágazó. Szára 10-40 cm magas, vékony, négyélű, kopasz, csak a felső részében elágazó. Levelei keresztben átellenes állásúak, hosszúkás tojásdad alakúak és ép szélűek. Virágzata sátorozó álernyő, melyben a rózsaszínű virágok július-augusztusban nyílnak. Termése hengeres, mintegy 20 mm hosszú tok. Magjai aprók, szabálytalanul szögletesek, barna színűek.

A kis ezerjófű Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában honos. Nálunk elsősorban erdőirtásokban, bokros erdőszéleken, nedvesebb réteken fordul elő.

Az ógörög monda szerint Kheirónt, a kentaurt, sebesülésekor az ezerjófű gyógyította meg, innen ered a faj tudományos neve. Már az ókorban és a középkorban is megbecsült gyógynövény volt.

Gyűjtése:

Virágzó föld feletti része gyűjthető, amikor a növény üdezöld, virágai rózsaszín vagy piros színűek, ami júniustól augusztusig tart. A begyűjtött növényt vékony rétegben árnyékos, száraz helyen kell szárítani. A forgatás során óvatosan kell eljárni, mert a levelek könnyen lemorzsolódnak.

Hatóanyagai:

Drogjának fő hatóanyagai a szekoiridoid glikozidok, amelyek a növény jellegzetes keserű ízét adják. Tartalmaz még flavonoidokat, oleanolsavat, nikotinsavat, gencianint és kevés alkaloidot is.

Felhasználása:

A kis ezerjófüvet önmagában vagy teakeverékekben étvágyjavító, emésztést serkentő és epehajtó tulajdonsága miatt használják. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére is. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak esetén és vértisztítóként is. A népi gyógyászatban lázcsillapításra, féregűzésre és idegkimerültség ellen is alkalmazták. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja. Keserű, étvágygerjesztő szeszes italok készítéséhez is felhasználják. Fekélybetegeknek használata ellenjavallott.

Tea: 1 kávéskanálnyi aprított száraz drogot 1 csésze vízzel kell leforrázni, majd 15 perc múlva leszűrni. Egy másik lehetőség, hogy 3 dl hideg vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi ezerjófüvet, majd hagyjuk állni 8-10 órán át. Ezt követően melegítsük fel, de ne forraljuk. Fogyasztása mézzel édesítve javallott. Étvágyjavítóként a főétkezések előtt fél órával, emésztési panaszokra étkezés után javasolt a tea fogyasztása.