Leírás

A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik, népi elnevezései tömjénfű, vadcsombor. A földön elterülő, 5-20 cm-re növő apró, kereklevelű növény. Kavicsos, sziklás talajokon, legelőkön nő. Évelő növény, virágainak színe lila, vagy bíborvörös, de rózsaszín is lehet. Igen aromás, jellegzetes illatú, közkedvelt gyógynövényünk.

Hatóanyaga

Illóolaj, amiben thymol és karvakrol, valamint nyílt és zárt szénláncú alkoholok biztosítják a kellemes illatot. Legerősebb hatóanyaga a timol.

Gyűjtése

A kakukkfű leveles hajtásait, a virágzás elején, májustól-júliusig szár nélkül gyűjtik. Hajtásait a fás részek fölött vágják le. Egy évben többször is szedhető.

Gyógyhatásai

Nagyon jó, fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Egyike a legmegbízhatóbb gyógyszereknek a szamárköhögés gyógyítására. Nyálkaoldó, köptető.

Felhasználása

Gyógytea: forrázással készítünk teát belőle, köhögés, torokfájás, májbetegség, depresszió, menstruációs görcsökkel járó zavaroknál, gyomorerősítő hatása is van. A légzőszervek és a hörgők gennyes megbetegedéseinél kitűnő nyálkaoldó.

Inhalálni orrdugulásnál nagyon hatásos.

Külsőleg: bőrfertőtlenítő, sebgyógyító, enyhítő, nyugtató hatása van, fürdője a gyermekeknél enyhíti a hasi görcsöket. Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargarizálni, öblögetni kell a teával.

Kivonat: olajat is készíthetünk belőle. Egy marék friss kakukkfű virágot, egy liter olivaolajban 3 napig érlelünk a napon. Leszűrjük, idegfájdalmak esetén fájdalomcsillapításra használják.

Kakukkfű szörp: 25 gr. kakukkfüvet, 50 gr. vízzel leforrázzuk és 20 percnyi állás után leszűrjük. A leszűrt léhez 100 gr. cukrot adunk és szirupsűrűségre főzzük.