Leírás

A palástfű (Alchemilla vulgaris), a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Magasabban fekvő nedves réteken, hegyvidéken él, erdőszéleken, utak mentén. Hét-kilenc karéjú, félköralakú levele van, alacsony, szívós száron. A virágai nagyon szerény, apró, zöldes-sárga színűek és ernyőcskében csoportosulnak, áprilistől júniusig virágoznak.

A néphagyomány sokféle elnevezést ismer, a legszebb a Boldogasszony palástja vagy tenyere, Mária palástja, karéjos bokál, oroszlántalp, farkastalp, de Zetelakán zsanikólapinak is nevezik.

A levelei szélein és közepén megállnak a harmatcseppek és gyönyörűségesen csillognak a reggeli napfényben. A levélnyél közepén összegyűlt harmatcseppel kellemes érzés megmosni az arcunkat, szemünket.

Hatóanyagai

Cserzőanyagokat, proantocianidineket, flavonoidokat, keserűanyagot, szalicilsavat, szaponint tartalmaz. Nyomelemek közül cinket tartalmaz, amely több enzim összetételében vesz részt.

Gyűjtése

Védett növény, ezért a vadon növő példányainak gyűjtése tilos. A kertben termelt növény levelét és a virágját, májustól július végéig gyűjtjük. Naptól védett, félárnyékos helyen szárítjuk kiterítve, utána vászonzsákocskában vagy papírtasakban tároljuk.

Gyógyhatásai

Gyulladáscsökkentő, összehúzó, vérzéscsillapító, görcsoldó hatása van. Mindenekelőtt nőknek való növény. Javítja a kismedence vérkeringését és erősíti a méhet, hasznos menstruációs zavarok, nőgyógyászati gyulladások esetén, várandóság idején és szülés után:

  • Rendszertelen, fájdalmas, görcsös, erős vérzésnél csökkenti a panaszokat.
  • Pubertás idején segít a ciklus beállásában, ehhez jó cickafarkkal kombinálni.
  • Nőgyógyászati gyulladásokban kiegészítő kezelésül szolgál akár fehérfolyás, akár méhnyálkahártya és petefészek gyulladásnál. Ilyen esetekben a tea használata mellett jó, ha ülőfürdőt is használunk.
  • Segít a fogamzásban a málnalevéllel együtt használva. A málnalevelet a ciklus első felében, a palástfű teát a ciklus második felében ajánlott fogyasztani.
  • Várandóság alatt jó a vetélés megelőzésére, 3. hónaptól kezdve  napi 1 csésze tea fogyasztása javasolt. Koraszülésre hajlamos várandósoknak szintén ajánlott.
  • Szülés után erősíti a méhszalagokat, így segít az alhasi petyhüdtség csökkentésében. Fokozza a hatását, ha az alhas területét bedörzsöljük pásztortáska tinktúrával.
  • Klimaxos panaszok kivédésében, rosszullétek megelőzésében jó kombinálni komlóval.
  • Inkontinencia kezelésében is segít a teája, szintén kombinálva az alhas pásztortáska tinktúrával való bedörzsölésével.

Egyéb hatásai

– Izomsorvadás esetén szintén pásztortáska tinktúrával együtt hatásos.
– Foghúzás után vérzéscsillapító hatása miatt használatos.
– Elégtelen vénás keringés esetén összehúzó hatása miatt ajánlott.
– Gyomor és bélhurut esetén a gyulladáscsökkentő hatása miatt jó.

 Felhasználása

Tea – 2 kávéskanál szárított levelet és virágot egy csésze forralt vízzel leforrázunk és 8-10 percet hagyjuk, majd leszűrjük és fogyasztjuk. 25 g drogból készült forrázattal a cinkszükséglet 1/5 részét biztosíthatjuk.

Lemosás, borogatás – gennyező sebekre, fekélyek kezelésére, de jó narancsbőr, bőrön levő csíkok, bőr öregedése esetén is.

Öblögetni – fogínygyulladás esetén.

Ülőfürdő – fehérfolyás, menszeszes fájdalmak, változókori panaszok esetén. Ilyenkor fél liter vízben forralunk 4 evőkanál palástfűvet , leszűrjük és ezt  adjuk a fürdővízhez.

Pakolás – a friss növényt megmossuk, felgőzőljük, összetörjük és felrakjuk az alhasra, a méh környékére.

Tinktúra – egy üveget megtöltünk friss herbával, feltöltjük gabonapálinkával vagy gyümölcspálinkával és érni hagyjuk 3 hetet. Használata: 3×12 csepp étkezés előtt, kúraszerűen, 21 napig.

Legújabban hallott felhasználási mód:- a kaszával elvágott sebre palástfűvet tettek és nagyon hamar begyógyult.

Figyelmeztetés!

Napi 2 csészénél több tea használata károsíthatja a májat.