Leírás

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), a rózsafélék (Rosaceae) családjába és az almafélék (Maloideae) alcsaládjába tartozó tövises cserje. Virágai fehér, illatos, dús sátorozó fürtökben nyílnak, gyümölcsei apró, piros bogyók egy nagy maggal, húsa sárga színű. Levelei mélyen karéjosak. Elterjedési területe nagy, melegkedvelő euroszibériai flóraelem. A sík és dombvidékek cserjéje, legelőkön, letarolt tölgyesek helyén tömegesen nő.

A szív gyógynövényének, de ’’Isten gyümölcsé’’-nek is nevezik. A népi gyógyászatban a leggyakrabban használt gyógynövények egyike.

Hatóanyagai    

Sárga és szintelen flavonoidokat tartalmaz, valamint triterpéneket.

Gyűjtése

A termését gyűjtik, de értékes a levele és a virágja is. Május-júniusban a virágzó ágvégeket gyűjtjük, kb. 2 cm hosszú ágvéggel. A terméseket a teljes érés előtt gyűjtik (viaszérés), amikor már pirosak, de nem lágyultak meg (az első fagyok előtt). A virágokat száraz, szellős, naptól védett helyen szárítjuk, a bogyók fagyasztóládába tehetők, ha még nem csípte meg a hóharmat, mert így könnyebb szétnyomkodni.

Gyógyhatásai

Nyugtató hatással bír, s mivel enyhe hatású, hosszantartó kezelésre is alkalmas. Erősebb hatású gyógyszerek adagja csökkenthető egyidejű alkalmazás esetén.

’’Szívbarát’’, szíverősítő, szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása van, teájával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti a koleszterinszintet.

Alvászavarokra is használható, valamint izületi gyulladásra és emésztést serkentő, étvágyjavító hatása is van.

Felhasználása

Gyógytea: 2 dl forró vízzel leforrázunk egy teáskanálnyi szárított levelet, 15 perc múlva leszűrjük, napi 3-4 csészével fogyasztható.

Tinktúra virágból, levélből, bogyóból készül.

Legendák, mondák

Az első feljegyzés a galagonyáról már 1305-ből ismert. Itt lejegyzik, hogy szívpanaszokra és köszvény ellen alkalmazták.

Számos legenda fűződik hozzá. A rómaiak bölcsőikbe helyezték, hogy elűzze a gonosz szellemeket. A kereszténységben a halál jelképe, mert állítólag Jézus töviskoronája galagonyaágból készült.

A germán mítoszok szerint a galagonya villámból keletkezett, ezért halotti máglyákon használták, remélve, hogy ezzel segítik a halott lelkét, hogy átjusson a mennybe.

A kelták szerint a tél és sötétség istenének fája.