Leírás

A fekete nadálytő (Symphytum officinale), az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó gyógynövény. Árterületeken, árkokban, nyirkos helyeken terem, kaszálókon, ligeterdőkben él. Fekete gyöktörzsből kihajtó, egész nyáron át virágzó növény, hegyes, lándzsás levelei szőrösek, érdesek, a szára úgyszintén, virágai előbb bíborszínűek, majd kékbe váltanak. 50-80 cm magasra is megnövő, évelő növény, ujjnyi vastagságú, kívül fekete, belül sárgás vagy fehér, nyálkás tapintású gyökerei mélyre nyúlnak a földbe.

Szaporodása magról történik vagy tőosztással.

Népies elnevezései: forrasztófű, nadálygyökér, sarkosfű, összeplántálófű.

Hatóanyagai

A gyökérdrog allantoint, pirrolizidin-vázas alkaloidokat, 8-10% cseranyagot, nyálkaanyagokat tartalmaz. Levelei tekintélyes mennyiségű cseranyagot, alkaloidot tartalmaznak, valamint nagy mennyiségű fehérjét, glikozidot, kolint.

Gyűjtése

Gyökerei adják a drogot, amit késő ősztől szedünk, miután a levelei elsárgultak, kora tavaszig, mikor épp csak megjelentek a levélhajtások. Esetenként a leveleit is felhasználják, ezeket virágzás előtt vagy alatt jó szedni. Gyűjtéskor figyelni kell arra, hogy ép, egészséges, féregmentes gyökereket és leveleket szedjünk, lehetőleg száraz időben, külön-külön szedve a drogfajtákat. Szedésre vesszőkosarat, papírzacskót, papírdobozt vagy hálót ajánlatos használni.

A gyökerekről a talajt és a szennyeződéseket vízzel jól le kell mosni.

A drog szárítása jól bemelegedő, jól szellőző helyen ajánlott, rétegzés nélkül, hogy minél rövidebb idő alatt meg tudjon száradni, főleg a gyökérdrog. A gyökérdrog akkor száradt jól, ha belül fehéres színű maradt, a levéldrog pedig akkor, ha a zöld szín csak egy árnyalatnyit fakul szárítás során.

Gyógyhatásai

Hámositó hatása miatt rosszul gyógyuló sebeknél alkalmazzák, de izületi gyulladás, reumatikus fájdalmak esetén is felhasználják.

Felhasználása

Gyökérdrogját frissen vagy szárítva külsőleg használják, ez utóbbi esetben akár porrá őrölve is, kenőcsök, tinktúrák, pakolások készítésére használják. A belőle készült kenőcs, allantoin-tartalma miatt segíti a sejtek regenerációs folyamatait, azaz a sejtek osztódását és növekedését, a hámképződést, valamint a nyirokképződést az izületek folyadékvesztése esetén.

A kenőcs, a pépes borogatás és a tinktúra segít csonttörések, ficamok, zúzódások, húzódások, rándulások, reuma esetén, valamint gennyes sebek vagy más, mély sérülések esetén gyulladáscsökkentő hatással bír.

Levelét is frissen vagy szárítva hasznosítják, belőle inkább teát készítenek, esetenként fürdőt vagy ülőfürdőt. Ez a tea egyedüli alkotóelemként vagy körömvirággal együtt patkóbél és gyomorfekély kezelésben hasznosítható. Ugyanígy a gyökérből készült tea is. Nyugtató és hegesítő gyomorteák keverékében fő alkotóelemként a körömvirággal használjuk. Mivel májkárosító (nagy mennyiségben a pirrolizidin-vázas alkaloid az) és rákkeltő hatóanyagot is tartalmaz, csak orvossal való konzultálás után fogyasszuk, de így is hosszútávú belső használata nem javasolt.

Fürdőként reumatikus panaszokra, köszvényre, porckorongsérülésre javasolják, ülőfürdőként visszértágulás, valamint csonttörés utókezeléseként használható.

Légúti megbetegedéseknél is használhatjuk kiegészítő keverékként, köhögéscsillapító hatása van. A gyökérből készült erős kivonatot szájüreg-, illetve torokgyulladás esetén öblögetésre is ajánlják.

Saját tapasztalat: kisebbik fiamnál félévesen atópiás dermatitiszt állapítottak meg. Ez a bőrfelület nagymértékű gyulladásával jár, s ennek következménye a bőrszárazság és a bőrviszketés. A körömvirágkenőcs enyhítette a gyulladást, de a bőr regenerálódását nem eléggé, valamint a száraz foltokon sem segített. Ekkor készítettem friss fekete nadálytő gyökeréből disznózsír alapú kenőcsöt, ugyanis a kertben megterem ez a gyógynövény. Télen, emlékezve, hogy körülbelül hol található, kiástam 4 darab kisebb-nagyobb gyökeret, jól megmostam, lekeféltem a földtől és apróra vágtam. Odatettem kb. 200 g disznózsírt melegedni, ebbe tettem bele a gyökérdrogot, mikor már kissé sercegett, hagytam olyan 5-6 percet, majd eloltottam a tüzet alatta. Másnapig állni hagytam, akkor ismét felmelegítettem, de csak annyira, hogy folyékonnyá váljon a zsír, leszűrtem, a gyökereket megpróbáltam amennyire lehet, kinyomkodni, majd tégelybe tettem a kenőcsöt és hűtőben tárolom.

A gyerek bőrét reggelente bekentem körömvirágkenőccsel (ez is saját keszítésű), majd mikor már az jól beszívódott, jött a fekete nadálytő kenőcs. Két hét alatt jelentős javulás volt látható. Azóta csak esetenként kenem, amikor szárazabb foltot találok rajta.

A kisfiam emellett természetesen kap és kapott homeopátiás kezelést és gemoterápiát is, de azok mellett sajnos a bőrszárazság jelen volt, s csak amióta a nadálytő kenőcsöt használjuk, tűnt el.