Leírás

Az erdei málna (Rubus idaeus), a Rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Európában, Észak-Ázsiában és Japánban őshonos növény, már az ókorban ismerték és használták gyógyhatásaiért a gyümölcsét és a levelét is.

Tüskés hajtású, gyökérágakkal terjedő cserje. Virágai jellegzetesek, fehérek. Gyümölcse piros színű, lédús, finom aromájú, közkedvelt erdei gyümölcs. Levelei fogazottak.

A mi tájainkon domb- és hegyvidékeken elterjedt, a kivágott erdők helyén megjelenik először a szamóca, utána a málna, majd a szeder.

Hatóanyagai

A levelek aromás anyagokat, szerves savakat, C vitamint, cseranyagot tartalmaznak. Gazdag vasban, magnéziumban, foszforban, kálciumban, sok benne az A, B, C, D és E vitamin, ezért segít vérszegénységben, fog-, köröm- és csonterősítő hatású. A gyümölcsének erős antioxidáns hatása van, erős daganatgátló.

Gyűjtése

A levelét nyár elején, virágzás előtt és alatt gyűjtjük, mert ilyenkor több a hatóanyag benne, és nem a gyümölcs megérése után. Árnyékos tiszta helyen szárítjuk, kiterítve, közvetlen nap ne érje. Papírtasakban, vászonzsákban tároljuk.

Gyógyhatásai

A levelekből nyert hatóanyagokat cukorbaj, vese-és hólyagbántalmak ellen, köszvényben szenvedőknél használják.

Összehúzó hatása miatt, ősi idők óta használják a nőgyógyászatban, mind az ayurvédikus, mind pedig a hagyományos gyógyászatban.

Tónusfokozó hatása visszaemeli a méh-, hüvely-, végbél előeséseket, csillapítja a záróizom renyheségből eredő inkontinenciát, viszér panaszokat, végbél problémát. Segít hasmenés, hányinger esetén is.

Nőgyógyászati hatásai:
Előrébb hozza a peteérést, rövidíti a ciklust
, ezért hasznos pubertáskorban, amikor még rendszertelen a havi vérzés. Későbbi időszakban enyhíti a görcsöket, fájdalmakat a ciklus első felében. Napi 2 csésze tea segít a fogamzásban, a peteérésben és beágyazódásban, javítja a petesejt minőségét, palástfűvel együtt. A gyermekláncfű teával együtt használva a teáját, segít azoknak, akiknek az inzulin háztartásból származó problémák miatt késik a fogamzás.
Szabályozza a méhizom működését, ezért peteérés és megtapadás után 12 hétig, valamint szülés előtt-után 2-3 hétig napi 1-1 csésze málnalevél tea fogyasztása javasolt.

Húgyúti- és vesegyulladások esetén, amikor sok folyadékra van szükség, az átmosásra alkalmas teakeverék alkotórésze, ami negyedrész málnalevél, negyedrész szederlevél és fél rész vizelethajtó teafűből áll.

Köszvény esetén fele málnalevél, fele szederlevél tea, kúraszerűen használva 3 hétig, utána szünet és újra. Csökkenti a húgysavat.

Élénkítő, frissítő teaként naponta ajánlott.

Felhasználása

Tea – 1 kávéskanál szárított levelet leforrázunk 1 csésze vízzel, 8-10 perc után leszűrjük és fogyasztjuk.
Lemosásra – pattanásos bőrre, teával együtt használ.
Irigálásra – fehérfolyás esetén.
A gyümölcsét lekvárnak, szörpnek használjuk, igen ízletes és erős antioxidáns hatású.
A szárából régen tavasszal levest főztek külön – kellemes pirosas színe van -,  vagy a ház körüli gyógynövényekkel együtt. Nagycsütörtökön szokás volt az úgynevezett nagycsütörtöki leves, ami a ház körül megjelent, megtermett gyógyfüvekből készült.
A tavaszi friss leveleket, hajtásokat meghántva, nyersen salátákban használták.

Figyelem!

 Nem ajánlott:
– kisgyermeknek,
– szoptatós anyának a várandóság 36. hetéig, mert vetélést okozhat,
– és székrekedésre hajlamosoknál.