Van néhány gyógynövény, amelyet télen érdemes gyűjteni. Ilyen például a különböző fajtájú fák ágain élősködő fagyöngy, valamint – ha az időjárás és a talaj állaga (fagyott vagy olvadt) megengedi – a feketenadály gyökere.

Fehér fagyöngy (Viscum album)
Leveleit, valamint a 0,5 cm-nél vékonyabb szárait szokták gyűjteni (bogyók nélkül, mivel a termése mérgező). Gyógyhatása függ a gazdafától (legértékesebb az almafáról gyűjtött fagyöngy, a jegenyefenyőről, nyírfáról, kőrisről gyűjtött megfelelő minőségű, a legkevésbé használható a hársról, dióról, juharról, fűzről és nyárfáról szedett).

Vérnyomáscsökkentésre a teát hideg úton készítik a bogyó nélküli zöld levelekből. Gyakran társítják nyugtató hatású és kardiotonikus gyógynövényekkel ideges eredetű szívpanaszoknál.

Fekete nadálytő gyökér (Symphitum officinale)
Vizek mentén, nyirkosabb réteken, árkokban és árkok mentén gyűjthető.

Nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekély, törések, izületi gyulladás, reumatikus fájdalmak, sportsérülések gyógyulását segíti elő. Sebek kezelésénél pépes borogatásként használják, kivonatait kenőcs, paszta formájában daganatok, zúzódások, ütések kezelésére alkalmazzák. (Májkárosító hatása miatt belsőleg nem alkalmazható.)
A kozmetikában ránctalanító, összehúzó, hámosító krémek alkotórésze.

www.gyorgytea.hu

www.gyogynovenyturak.hu