Există anumite plante medicinale ale căror recoltare optimă este pe timpul iernii. O astfel de plantă este, de exemplu, vâscul, care crește pe arborii diferiților pomi, precum și rădăcina de tătăneasă – în cazul în care vremea și textura solului (înghețat sau moale) permite recoltarea.

Vâscul alb (Viscum album)
Se recoltează frunzele acestei plante și ramurile mai subțiri de 0,5 cm (fără fructe, acestea fiind toxice). Valoarea terapeutică a acestei plante depinde de planta gazdă (cel mai valoros fiind vâscul recoltat de pe măr, brad, mesteacăn, frasin, și mai puțin valoroase cele colectate de pe tei, nuc, arțar, salcie și plop).

În tratarea hipertensiunii arteriale, ceaiul de vâsc se prepară la rece din frunzele tinere fără fructe. Este adesea asociat cu plante medicinale cu efect sedativ și cardiotonice în tratarea unor probleme cardiace nervoase.

Rădăcina de tătăneasă (Symphitum officinale)
Poate fi recoltată de-a lungul apelor, pe câmpii și șanțuri umede și de-a lungul șanțurilor.

Se folosește în tratarea unor răni care se vindecă greu, a ulcerului varicos, a fracturilor, artritei, a durerilor reumatice și leziunilor provocate de practicarea sportului. La tratarea rănilor se aplică cataplasme cu pastă de tătăneasă, iar extractele de tătăneasă sub formă de unguent, pastă se folosesc în tratarea tumorilor exteriorizate, a contuziilor și umflăturilor. (Din cauza efectului său hepatotoxic nu se folosește în uz intern.)
În industria cosmetică, tătăneasa este o componentă a cremelor antirid, cu efect astringent și exfoliant.

 

www.gyorgytea.hu

www.gyogynovenyturak.hu