Descriere

Leurda face parte din familia Liliaceae. Leurda (Allium ursinum) crește în asociații dense, în păduri sau pe câmpii. Este o plantă perenă înaltă de 30-40 cm cu un miros și gust caracteristic de usturoi. Înflorește în aprilie și mai. Leurda are un bulb ovoidal.

Puteți afla mai multe despre leurdă din articolul nostru intitulat Leurda – vestitorul primăverii.

Substanțe active

Planta conține numeroși compuși pe bază de sulf (alicina, ajoena).

Recoltare

În scopuri medicinale se utilizează frunzele fragede și bulbii leurdei. Se colectează în lunile de primăvară. Bulbii se depozitează în condiții asemănătoare cu ale cepei. Frunzele de leurdă se comercializează și în magazine specializate bio. Nu se recoltează după ce planta înflorește. Deoarece este o plantă protejată, de pe o tulpină se pot recolta cel mult două frunze.

Indicații terapeutice

Crește apetitul și îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv. Acțiunea lui antihipertensivă și hipolipemiantă sunt bine cunoscute, iar datorită conținutului mare de vitamina C întărește și sistemul imunitar.

Utilizare

În medicina populară, asemeni plantei înrudite cultivate, leurda se utilizează în prevenirea infecțiilor la nivelul căilor respiratorii superioare și la reducerea severității bronșitei, se folosește în echilibrarea florei intestinale, iar datorită proprietății sale de îmbunătățire a sistemului digestiv este utilizat și în tratarea anumitor boli digestive. Primăvara se consumă sub formă proaspătă, ca ingredient al salatelor. În stare congelată își pierde gustul său caracteristic.

Rezultatele clinice umane nu confirmă efectul leurdei de menținere a nivelului de glucoză și de producție a insulinei, însă, cu toate acestea, în cazul bolnavilor cu diabet zaharat care consumă preparate ce conțin extract de leurdă, se recomandă monitorizarea regulată a glicemiei.

Uz extern

Conform unor observații populare, leurda folosită în uz extern pe piele (cataplasme, comprese) are efect benefic în tratarea anumitor infecții fungice. Se recomandă, ca persoanele care au o piele sensibilă s-o utilizeze cu prudență, deoarece după aplicare pot apărea pe piele erupții cutanate, iritații sub formă de roșeață. În astfel de cazuri folosirea leurdei trebuie suspendată. Se recomandă aplicarea doar pe o mică zonă a pielii, și să fie utilizat doar în cazul în care nu apar reacții alergice incomode.

Cercetări

Conform cercetărilor științifice, leurda are efect antihipertensiv, încetinește formarea depunerilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge și îmbunătățește circulația la extremități. În condiții de laborator usturoiul și leurda au redus nivelul seric de colesterol în funcție de cantitatea de leurdă consumată, de doza de alicină, ajoena administrată, prin influențarea sintezei colesterolului. Extractele de leurdă obținute cu solvenți organici au redus semnificativ (chiar și cu 40%) sinteza colesterolului. Consumul regulat de leurdă este remediul natural al scăderii nivelului de colesterol și astfel și al prevenirii numeroaselor boli cardiovasculare.

O altă acțiune a leurdei este inhibarea agregării trombocitelor, prevenind formarea de cheaguri. Nu este recomandată administrarea lui cu medicamente anticoagulante din cauza creșterii riscului de sângerare. Din cauza riscului crescut de sângerare nu se poate consuma leurdă înainte de intervenții chirurgicale, iar pacienții care iau anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene pot consuma regulat leurdă doar sub supraveghere medicală.