
Isop (Hyssopus officinalis)
Denumiri populare: isop, cimbru de grădină
Descriere:
Isopul este o plantă perenă din familia labiatelor (Lamiaceae). Rădăcina pătrunde adânc în sol, și este puternic ramificată. Tulpina puternic ramificată la bază, are o înălțime de 50-70 cm. Tulpina este lignificată la bază, și erbacee în partea superioară, de o culoare verzuie. Frunzele de culoare verde închis sunt opuse, lanceolate, cu marginea întreagă. Florile de culoare albastră, albă sau roz, sunt grupate în inflorescențe. Perioada principală de înflorire este în luna iulie. Din punct de vedere al conținutului de substanță activă nu este diferență între soiurile cu inflorescențe de culoare diferită.
Este originar din zona mediteraneană și din Asia de Vest, se cultivă în Europa Centrală și cea Sudică.
Cultivare:
Cel mai bine se dezvoltă pe solurile calcaroase, cu textură medie, care se încălzesc ușor. Isopul se însămânțează la începutul primăverii, în martie sau aprilie, la o adâncime de 1-2 cm. Pentru obținerea de substanță uscată isopul se recoltează de la începutul înfloririi până la perioada principală de înflorire. Se recoltează partea aeriană, evitându-se tulpinile lignifiate. Prezența materialelor lignifiate reduce calitatea substanței active. Pentru obținerea de uleiuri esențiale recoltarea trebuie efectuată în perioada principală de înflorire.
Substanța activă:
În scopuri medicinale se folosesc părțile aeriene ale plantei (Hyssopi herba) și uleiurile esențiale. Partea aeriană a plantei conține cantitate însemnată de ulei esențial (0,3-1%), respectiv flavonoizi, taninuri, substanțe amare și rășini.
Utilizare:
Isopul a fost cunoscut ca plantă medicinală încă din antichitate. În Europa a fost cultivat în grădini începând cu secolul al XVI-lea. Utilizarea în medicină se datorează efectului său expectorant, antiinflamatoric și ușor anticonvulsiv. Isopul se utilizează în amestecurile de ceai pentru ameliorarea tusei, respectiv vindecarea traheitei și astmei. Sunt cunoscute, de asemenea, și efectele sale de a spori pofta de mâncare, respectiv cele hipertensive. Uleiurile esențiale de isop pot provoca convulsii epileptice la o doză mai mare. Este utilizat și pentru condimentarea cărnii și a sosurilor.