Leírása

A kökény a rózsafélék (Rosaceae) családjába, a szilvafélék (Prunoideae) alcsaládjába tartozik. Erdőszélek, irtások, legelők 1-2 méter magasra megnövő, sűrű ágrendszerű, ágtövises cserjéje. Lombfakadás előtt hozza hófehér, apró virágait, gyümölcse 10-12 mm átmérőjű, hamvas, kékes színű csonthéjas termés, melyet dércsípte állapotban érdemes gyűjteni. Az apró énekesmadarak szívesen építik fészküket tövises vesszői közé, termése a téli időszakban táplálékot nyújt az erdei apróvadnak is. Európai, elő-ázsiai flóraelem, Erdélyben  is igen gyakori vadon termő gyógynövény.

Az aszalt gyümölcsök, köztük a gyűjtött vadgyümölcsök, így a kökény is fontos szerepet töltöttek be a népi táplálkozásban, főként a böjti időszakban. A XVII. században, Apafi Mihály erdélyi fejedelem uralkodása alatt a kincstári kimutatás tanúsága szerint annyira megbecsült volt, hogy dézsmát is szedtek az aszalt kökényből.

Gyűjtése

A virágokat lombfakadás előtt, március-áprilisban kell gyűjteni. Termését akkor érdemes gyűjteni amikor a dér már megcsípte, ekkor veszít fanyar ízéből.

Hatóanyagai

Virága (Pruni spinosae flos) flavonoidokat (kempferol és kvercetin glikozidok, rutin) és procianidineket tartalmaz. Termése (Pruni spinosae fructus) szerves savakat, cukrokat, fehérjéket, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, cseranyagokat tartalmaz.

Felhasználása

A népi gyógyászatban főként szárított virágát használják. Teáját vérnyomáscsökkentőként, enyhe hashajtóként, vizelethajtóként fogyasztják. Tea készítéséhez 1 evőkanál szárított virágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. 3×2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalmak esetén társítható cickafarkkal, orbáncfűvel, aranyvesszővel.

A virágából készült főzet gyomorgörcsoldó, zsírcsökkentő, testsúlycsökkentő hatású, fogyókúráknál alkalmazható. Ez a főzet két evőkanálnyi szárított növényből készül, amit negyed liter vízbe téve, egy percig kell főzni. Vese és hólyagbántalmaknál is alkalmazható. Fáradt lábra pihentető hatással van, ehhez a virágból készített főzethez egy marék sót és egy marék fahamut kell keverni, majd ebben kell áztatni a lábakat.

A kökényvirág desztillátuma a kozmetikai iparban elfedő anyag, erősítő szer, a gyümölcs leve erősítő szer és bőrkondicionáló anyag. Magas ásványi anyag, vitamin, csersavtartalma révén feszesíti, táplálja, regenerálja a laza, fáradt, sápadt, olajos és korpás bőrt. A kökény termése lekvár, szörp, gyógybor vagy pálinka készítéséhez használható fel.