Népi nevei: füzike, apróvirágú füzike

Leírása:

A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó, évelő, lágy szárú növény, amely akár 80 cm-es magasságot is elérhet. A szár felegyenesedő, általában alsó részén erősen szőrös.  Az alsó és középső levelei átellenesek, a felső levelek váltakozó állásúak, lándzsásak vagy hosszúkás tojásdadok, molyhosak. Laza, fürtös virágzata van, virágai június-júliusban nyílnak. Az apró virágok szirmai élénkbíbor vagy halványrózsaszínűek. Toktermése henger alakú, magjai barnásfekete színűek, szőrösek, 0,5-2 mm hosszúak.

A nemzetség számos faja fordul elő a föld mérsékelt éghajlatú területein, melyek közt több egymáshoz nagyon hasonló rokon faj ismert, biztos elkülönítésük egyes esetekben csak mikroszkópos vizsgálattal lehetséges. A kisvirágú füzike és rokon fajai is nedves helyeken, mocsarakban, nedves réteken, árokpartokon, láp- és ligeterdőkben, ártéri gyomtársulásokban helyenként tömegesen fordulnak elő.

Gyűjtése:

A virágzó növény föld feletti hajtása képezi a drogot (Epilobii herba).  Az első virágok nyílásakor gyűjtendő, a drog vastagabb szárrészeket nem tartalmazhat. Több rokon, könnyen összetéveszthető faja ismert, amelyek között gyakoriak a kereszteződések, emiatt gyűjtése körültekintést igényel. Általában 5 kg nyers herbából állítható elő 1 kg száraz drog.

Hatóanyagai:

Tartalmaz béta-szitoszterolt és egyéb szitoszterol-észtereket, flavonoidokat, triterpénsavakat és cserzőanyagokat.

Felhasználása:

A béta-szitoszterol kedvező hatása a prosztata megnagyobbodás első stádiumában klinikailag is kellően bizonyított. A kisvirágú füzike rendszeres használatával elkerülhető a prosztata megnagyobbodás. Csökkenti az éjszakai vizelések számát, lehetővé téve a nyugodt pihenést. Gyulladáscsökkentő hatása miatt hólyaggyulladás, hólyagműködési elégtelenség esetén is kiválóan használható, nőknek is ajánlott ezekre a problémákra. Mellékhatásai nem ismertek, de tartós alkalmazásánál esetenként gyomor- és bélpanaszokat okozhat. A népi gyógyászatban gyakran használt önmagában vagy teakeverékekben prosztatagyulladás és a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén.

Tea: egy csapott evőkanál aprított drogot leöntünk 2,5 dl forró vízzel, letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javasolt.

Negyven éves kortól minden férfinak ajánlott inni hetente egy csészével. Későbbi használata attól függ, hogy milyen gyakori az éjszakai vizelési inger.