Rendkívülire sikerült az idei gyógynövényes nyílt nap, a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések miatt a nagyközönségnek szánt része virtuális térbe költözött, de így is nagy sikernek örvendett.

Augusztus 14-én tartottunk egy műhelyt, ahol Szabó Károly közreműködésével megszületett a virtuális kiadáshoz szükséges felvételek egy része. A következő hetek is anyagok előkészítéséről szóltak, majd összeállítottunk egy programot, amelyet meghirdettünk az online térben, és készítettünk néhány nyomtatott plakátot is.

Szeptember 11-én, 10-13 óra között tartottuk meg az online eseményt, amelyet a Facebook segítségével rögzítettünk és népszerűsítettünk. A meghirdetett program nagy részét sikerült lefuttatnunk, az előkészített filmek egy részét viszont, technikai okok miatt, nem tudtuk feltölteni. A program így is nagyon változatos volt: Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke köszöntötte a rendezvényt, ezt követően virtuális sétára hívtuk a résztvevőket, majd kisfilmek formájában szakmai előadások következtek: Flórián Albert, természetgyógyász arról beszélt, hogy mit tehetünk a Gyógynövényekkel a testi és lelki egészségért, Molnár Judith, a Civitas Alapítvány programigazgatója a Helyénvaló bolt azon termékeit mutatta be, amelyek jótékonyan hatnak az  egészségre, ezt követte Szallós Kis Judit  bemutatója a máréfalvi tárkonytermesztésről. Egy rövid lókodi bejelentkezés után Gáspár Hajnal bemutatkozása következett, az Erdélyi Gyógynövénykert udvarhelyszéki kihelyezett pontjait bemutató filmecskék közül, sajnos, ezt az egyet sikerült feltölteni .

A kézműves foglalkozásokhoz előzetesen összeállított, egy oldalas útmutató/ismertető osztottunk meg, amelyek alapján az érdeklődők könnyen elkészíthették saját maguk a készítményeket. A gyógynövényes börzére is készültek leírások, amelyeket azzal az ígérettel tettünk közzé, hogy – igény esetén – külön csoportot hozunk létre, ahol közzé lehet tenni a cserére szánt termékeket.

A virtuális gyógynövénynapon 81 személy vett részt, 861-an érdeklődtek iránta, és közel 41 ezer személyt ért el az esemény.

A szervezésben partnerként vett részt a LIA Alapítvány, valamint a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány. A rendezvény megvalósítását támogatta a Bethlen Gábor Alap, valamint a Communitas Alapítvány.