Október 13-án, pénteken délelőtt a Panoráma Panzióban tartottunk projektzáró konferenciát, amelyen egy kiállítást is rendeztünk a közösségek saját gyógynövényes termékeiből.

A konferenciát megelőzte egy sajtótájékoztató, melyen részt vett Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, Hajdó Csaba kuratóriumi tag, Balog Márton, a kolozsvári Civitas regionális igazgatója, Orbán Árpád, a projekt egykori menedzsere, a projekt részéről pedig jelen volt Dénes Géza pénzügyi felelős és Bákai Magdolna projektmenedzser.

A rendezvényen Orbán Árpád a kezdetekről beszélt, megemlítve Pakot Mónika programigazgató nevét, akinek jelentős szerepe volt a projekt megálmodásában és megírásában, valamint Bara Ágnest, aki a projekt indulásakor menedzser szerepet töltött be. Beszélt arról is, hogyan illeszkedett az Erdélyi gyógynövénykert projekt a Civitas-projektek sorába.

Bákai Magdolna ismertette a projekt fontosabb tevékenységeit, eredményeit, kiemelve az Erdélyi gyógynövénykert Egyesület további szerepét, amely a projekt jövőbeni fenntarthatóságát biztosítja. Pakot Magdolna oktatóként vett részt a projektben, személyes élményeit osztotta meg a résztvevőkkel, Balogh Márton pedig a projekt kolozsvári részét ismertette: beszélt az önkéntes csoportok kialakulásáról, a projekt fontsabb tevékenységeiről, eredményeiről, valamint arról, hogy milyen irányba fognak tovább haladni.

Demian Gabriela a kolozsvári Civitas munkatársa, projektasszisztens szerepet töltött be egy ideig a projektben, a kolozsvári Civitas egy újabb, projektjét – A teás doboz / Cutia pentru ceai – ismertette, amely a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) a 16.4-es alintézkedésén belül nyert támogatást.

Kolumbán Gábor a folytatási lehetőségekről beszélt, ismertetve egy, a svájci partnerekkel közösen szervezett workshop alkalmával kidolgozott projektötletet. A továbbiakban Blénessy Éva, a projekt egykori közösségszervezője, tartott előadást a közösség szerepéről, rendeltetéséről. A jövőbeli terveket érintve elhangzott az is, hogy szükséges az egyesületi tagok folyamatos továbbképzése. Cseke Árkosi Katalin előadásában a népi gyógyászatról beszélt – a jövőbeli képzéseknek lehet ez is egy további témája.

A konferenciát követően kiállításra és a közösségek bemutatkozására került sor. A projekt résztvevői saját élményeikről beszéltek, változatos termékeikkel pedig bizonyították, hogy a megszerzett tudás a gyakorlatatban is alkalmazást nyert.