KÖZÖNSÉGES KUTYABENGE (Frangula alnus)

KÖZÖNSÉGES KUTYABENGE (Frangula alnus)

Népi nevei: kutyabenge, kutyafa, dögfa

Leírása:

A közönséges kutyabenge a varjútövisfélék (Rhamnaceae) családjába tartozik. Általában 2-4 m magas lombhullató cserje vagy kisebb fa. Kevés ággal rendelkezik. Ágainak kérge szürke, fénytelen, paraszemölcsökkel borított. Ha a kérget óvatosan megkaparjuk a kaparás helyén rozsdavörös színűre változik. Szórt állású levelei  3-6 cm hosszúak, elliptikusak vagy tojásdadok, épszélűek, a levéllemezen számos ferdén futó érrel. Virágai kicsik, sárgászöldek, levélhónalji bogban csoportosulnak. Májustól szeptemberig virágzik. Húsos termése először piros, majd éretten feketés-lilás színű lesz.

Szinte egész Európában előfordul, Közép-Európában 1000 m-es magasság felett is megtalálható. Hidegtűrő, mészkerülő faj, előfordulásának legfontosabb feltétele a talaj nedvessége. Jellemző előfordulási helyei a nedves, ritkás erdők, ligeterdők, lápos területek.

Gyűjtése:

Drogját a kéreg (Frangulae cortex) képezi. A növény legalább 2 cm vastag ágairól gyűjtött kérget hasznosítják gyógyászati célokra. A vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A gyűjtési idő áprilistól augusztusig tart.

Hatóanyagai:

A friss kéreg tartalmaz antraglikozidot, szabad antrakinokat, flavonoidokat, cseranyagokat és nyálkaanyagokat. A növény gyógyhatásáért felelős antrakinon a szárítás és hosszas tárolás közben alakul ki.

Felhasználása:

Hashajtó hatású, nagyobb adagban igen erős hashajtó. A friss kéreg hányingert és bélgörcsöket idézhet elő. Emiatt csak szárítva, egyéves tárolás után vagy hőkezelést követően (100 °C-on, 60-120 perc) használható. A kéreg főzetét és kivonatát egyaránt használják székrekedés ellen. Epe- és májbántalmak elleni teakeverékek alkotórészeként is alkalmazzák. Várandósság és szoptatás alatt fogyasztása kerülendő, mivel az anyatejen keresztül is kiválasztódik, ezért a csecsemőknél hasmenést okozhat.  Használata nem javasolt 12 éves kor alatti gyermekeknél és vastagbélgyulladás esetén sem. Hosszú ideig történő, illetve gyakori használata is kerülendő.

Mérgező növény! Népi gyógyászati használata vértisztítás, illetve testsúlycsökkentés céljából nem ajánlott.