Denumiri populare: afin, afin roșu, bujor, cimișir, coacăz, coacăz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununiță,

Descriere:

Merișorul (Vaccinium vitis idaea) este un arbust peren pitic care face parte din familia Ericaceae (Ericaceae). Frunzele ovate au o lungime de 1-3 cm și margini ușor răsfrânte, o suprafață lucioasă și puncte negre pe spate. Florile campanulate au o culoare albă sau roz pal și sunt formate din 4 petale. Fructele sunt boabe rotunde de o culoare roșie vie, un pic mai mari decât afinele.

Merișorul este o plantă nativă în Europa, Asia și America de Nord. În Europa, specia crește în păduri de confiere, în zone de mlaștină și în soluri acide, montane chiar și la altitudini de peste 2000 m.

Colectarea:

În scopuri medicale se pot colecta atât frunzele cât și fructele. Este important să avem multă grijă în timpul culegerii să nu lezăm prea tare arbuștii. Frunzele se uscă la umbră, fructele se pot prelucra proaspăt culese sau se pot conserva și prin uscare.

Substanțe active:

Planta este foarte bogată in antioxidanți, care protejează organismul de procesele degenerative de oxidare. Conține vitaminele A, B, C și E, o serie de minerale si flavonoide. Frunzele conțin taninuri și arbutină.

Utilizare:

Ceaiul din frunzele de merișor se folosește pentru tratarea problemelor renale și infecțiile tractului urinar.

Consumul fructelor, produselor derivate din ele și extractelor de fructe se recomandă în cazul infecțiilor tractului urinar, afecțiunilor prostatei și problemelor renale. Se recomandă și în caz de exces de greutate, hiperglicemie, proleme cu metabolismul lipidelor, arterioscleroză sau tensiune arterială înaltă. Trebuie să menționăm faptul că unele studii arată că consumul îndelungat și în cantități mari de merișoare crește riscul formării pietrelor la rinichi.

Merișoarele au proprietăți antioxidante, întăresc sistemul imunitar, protejează organismul împotriva infecțiilor, au proprietăți vasoprotectoare, contribuie la regenerarea celulară, la detoxifiere, previn formarea pietrelor și dezvoltarea bolilor inflamatorii sau tumorale, de aceea, putem spune că au efecte preventive considerabile.

Fructele se pot consuma ca atare, în shake-uri, în salate de fructe sau ca ornamente delicioase pe prăjituri. Datorită gustului acrișor, se folosesc frecvent în sosuri sau gemuri. Din fructe se poate prepara sirop sau gem sau se pot conserva prin congelare sau uscare pentru zilele reci.