Denumiri populare: buhă, băşina porcului, cicoare, crestățea, lăptucă, papalungă, pilug, turci, floarea-broaștei, floarea-găinii, floarea-mălaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, gălbinele-grase, gușa-găinii, ouăle-găinilor, papa-găinii, părăsita-găinilor, pui-de-gâscă.
Descriere
Face parte din familia compozitelor (Asteraceae), este o plantă perenă cu forme variate, foarte răspândită în Europa Centrală, de Est și Sud. Crește de obicei în zone ierboase, de paragină, pe pășuni, fânețe, în soluri umede, pe marginea digurilor și în grădini. Plantele au rădăcini cilindrice, drepte, de 10-25 cm lungime și 1-3 cm grosime, de culoare gri-maronie în exterior și albă în interior. Din rizom se dezvoltă o rozetă de frunze bazale și o tulpină monopodială. Frunzele au 15-25 cm lungime, sunt lanceolate și au margini zimțate. Tulpina are 5-40 cm înălțime, o formă tubulară dreaptă, este de obicei păroasă. Florile au o culoare galbenă vie, produc multă miere și se mențin din martie până în iunie. Fructul este o achenă cu puf. Întreaga plantă produce o substanță lăptoasă, alb-lipicioasă.
Culegerea
Rădăcinile plantei se culeg primăvara sau toamna. Frunzele sau întreaga parte aeriană se culeg începând din primăvară și până în luna septembrie. Rădăcinile curățate se taie de-lungul lor în jumătate, se așează pe o grilă și se lasă la uscat într-un loc acoperit, bine ventilat. Frunzele frumoase, sănătoase se taie deasupra rizomului, se întind într-un strat subțire și se uscă la umbră, într-un loc acoperit, curat, aerisit.
Substanțe active
Planta conține triterpenă (taraxasterol) și un principiu amar denumit lactucapicrină, ce se descompune într-un compus cu lactucină având efecte sedative. De asemenea, panta conține săruri de potasiu, carotenoide, insulină și saponină. Frunzele au un conținut ridicat de vitamina C, dar sunt bogate și în vitaminele A și B.
Utilizare
Principiile amare stimulează digestia, de aceea păpădia este excelentă pentru creșterea poftei de mâncare și ca supliment digestiv, care are și efecte anti-inflamatoare. Cercetările au confirmat că substanțele active din această plantă au un efect benefic asupra organismului în cazul unor probleme hepatice sau biliare. În medicina populară se folosește în special sub formă de amestecuri de ceaiuri pentru efectele purificatoare și diuretice, îmbunătățind activitatea ficatului și a rinichilor. Compresiile cu păpădie sunt recomandate în cazul problemelor reumatice și durerilor articulare cronice. Frunzele tinere, proaspete, culese înainte de înflorire, se folosesc și în salate. În medicina veterinară frunzele de păpădie se folosesc pentru stimularea lactației.