Denumiri populare

Ruja, rug, trandafir sălbatic, cadar, răsura, ciucuri de mărăcine, scoruș nemțesc; fructele sale sub formă de boabe se mai numesc și măceașă.

Descriere

Este o plantă perenă, un arbust înalt de 2-3 m, ramificat la bază, pe tulpini și pe ramuri se găsesc numeroși spini. Frunzele sunt penate, cu 5 frunzulițe. Florile sunt de obicei roz pal, dar pot fi și albe sau roz închis. Fructele sunt globuloase sau elipsoidale și au în interior numeroase achene, denumite impropriu semințe. Fructele sunt de culoare verde la început, apoi portocalie, iar la maturitate completă roșu-cărămizie, sunt de cca 1,5-3 cm, și au un gust acru, aromat.

Răspândire

Crește în zonele de șes, câmpie și deal, până în zonele sub-montane, la marginea pădurilor, fânețelor sau pe marginea drumurilor. Preferă solurile moi, calde, loess, nisipoase, dar mai ales tipurile de sol calcaroase.

Recoltare

Recoltarea poate începe pe la sfârșitul lunii august, când măceșele capătă culoarea cărămizie spre roșie. Conținutul maxim de vitamina C îl au în pârgă, cu pulpa încă tare, în acest stadiu fiind ușoară și îndepărtarea semințelor. Mai târziu, când fructele sunt la maturitate, această operațiune este foarte dificilă de efectuat sau chiar imposibilă, fructele putând fi folosite doar sub formă uscată.

Principii active

Fructul de măceș conține, în afară de vitamina C, numeroase ingrediente active, fiind un rezervor de vitamine pentru organismul uman: pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului, vitamina A.

Utilizare

Datorită conținutului extrem de ridicat de vitamina C, măceșul este utilizat pe scară largă în gastronomie și în medicina populară, la prepararea de ceai, gem, sirop, supă, sos, oțet, lichior, vin, etc. Este important, ca înainte de utilizare, să îndepărtăm semințele și perișorii, deoarece acestea cauzează o mâncărime neplăcută. Se recomandă utilizarea de mănuși la această operațiune.

Chiar și popoarele antice au observat efectul de vindecare al plantei, în special în cazul bolilor de atrofie. Vitamina C crește rezistența organismului, flavonoizii au efect anti-inflamator și antibacterian, iar pectinele stimulează digestia. În timpul sezonului de gripă, se recomandă consumul regulat al ceaiului preparat din boabe de măceș. Este cunoscut și efectul benefic în caz de boli ale rinichilor sau ale vezicii, gastroenterită și bronșită. Efectul său de îmbunătățire a digestiei este, de asemenea bine cunoscut, ca și proprietățile sale de diuretic. Produsele pe bază de măceș sunt utile în scopul întăririi sistemului imunitar sau ca băutură răcoritoare. Datorită proprietăților sale aromatice este folosit și în amestecuri de plante medicinale sau la prepararea de ceaiuri de fructe.