În data de 9 septembrie 2016, la centrul de competență din Locodeni s-a desfășurat ziua porților deschise. Varietatea de programe și, nu în ultimul rând, vremea frumoasă a atras un număr mare de vizitatori. În pregătirea și buna desfășurare a programelor propuse au avut un rol decisiv participanții la cursul organizat în cadrul proiectului.

După deschidere programele s-au desfășurat în paralel în diferite ateliere, în cadrul cărora cei interesați au aflat mai multe informații despre cultivarea, colectarea și prelucrarea plantelor medicinale. În grădina demonstrativă au fost prezentate celor interesați informații despre utilizarea și efectele terapeutice ale plantelor cultivate. Întretimp, pe terenul de tabără de lângă pârâu, femeile participante la cursurile din cadrul poriectului au prezentat modul de preparare a unor produse pe bază de plante medicinale – săruri de baie, diferite săruri condimentate, creme, ceaiuri, siropuri. Însăși vizitatorii au avut ocazia să-și prepare singuri câteva dintre acest produse.

În paralel în centrul de recreere, participanții s-au familiarizat cu plantele medicinale care cresc în zona Odorheiului, acumulând informații în ceea ce privește recoltarea, depozitarea, prelucrarea și exploatarea acestora. Producători pricepuți au prezentat primele etape ale cultivării lavandei în zonă, au povestit celor prezenți despre experiențele lor, oportunitățile ce se ascund în cultivarea lavandei, și au prezentat numeroase produse din lavandă.

În casa Swedt au fost prezentate și câteva metode de prelucrare ale plantelor, inclusiv uscarea și distilarea acestora. Cei prezenți la eveniment, prin împărtășirea experiențelor proprii, au contribuit în mod semnificativ la discuții și schimburi de experiențe constructive.

În tot decursul evenimentului, colțul copiilor a asigurat pentru reprezentanții tinerei generații să participe la activități legate de plantele medicinale, prin desenare, prin prepararea unor ceaiuri, sau chiar dovedindu-și cunoștințele prin concursul de recunoaștere a plantelor medicinale.

Numărul mare de participanți, respectiv implicarea lor activă în programele organizate, a dovedit interesul profund față de plantele medicinale, atât din partea specialiștilor, cât și al publicului prezent. De asemenea, trebuie subliniat faptul, că în zona noatră plantele medicinale reprezintă un potențial considerabil, iar valorificarea lor adecvată este posibilă doar cu participarea comunităților locale.