La 28 iunie ziua a început cu întâlnirea cursanților din județul Cluj cu lectorii elvețieni Raphael Stucki și Jean Michel Florin în Cojocna, unde au vizitat cultura de lavandă a Simonei Persecan. Lectorii au avut o impresie bună despre munca depusă de Simona și familia ei, lavanda „blue-scent” a fost în plină floare, gata de recoltat. Lectorii au avut totuși niște propuneri utile pentru culturile de lavandă, de exemplu cum să combați buruienile cu oi.

A urmat o scurtă drumeţie în jurul Cojocnei, unde cei prezenţi au avut ocazia să descopere minunatele plante din flora spontană, reprezentând bogăția naturii din județul Cluj. Lectorii au fost foarte încântați, deoarece au avut parte de priveliști minunate și plante care în Elveția nu există.

Următoarea oprire a fost la cultura experimentală de Helichrysum a Simonei, cultură prezentă pentru prima dată în această regiune. Deocamdată butașii sunt doar de 5-10 cm, dar se preconizează că într-un scurt timp vor fi și mai mari, urmând să își deschidă florile galbene. Ca o gustare familia Simonei a pregătit niște produse autentice locale, care le-a plăcut nu numai Elvețienilor, ci și cursanților.

După prânz, grupul a vizitat cultura de legume și plante a doamnei Jucan Maria din Apahida. Familia ei face parte din cooperativa Lunca Someșului Mic, iar ea este pasionată de plante medicinale și aromatice. Lectorii au apreciat faptul că doamna Jucan crește plante și legume în grădina proprie într-un mod ecologic, folosind macerate și leacuri vechi.

La sfârșitul primei zile Raphael Stucki a vorbit cursanților despre importanța naturii și a echilibrului între plantă și om. Învățăturile lui provin din conceptul antropozofiei și agriculturii biodinamice care este foarte răspândită în Elveția și Europa de Vest. Acest stil de agricultură pune în prim plan relația omului cu natura, fundamentată de Rudolf Steiner în 1924. A fost dezvoltat datorită declinul calității în agricultura convențională din sfârșitul secolului XIX.

A doua zi grupul a vizitat minunatele dealuri din regiunea Răchițele, județul Cluj, o altă zonă în care flora spontană a surprins lectorii Elvețieni. Grupul, deși familiar cu regiunea, de data aceasta a văzut natura ca un organism datorită cursului din ziua precedentă. Ziua s-a încheiat prin cursul și exercițiile lui Jean-Michel Florin, prin care cei prezenți au văzut importanța plantelor în evoluția reliefului.

În ultima zi grupul a făcut o demonstrație de distilare împreună cu Transylvanian Levender. Ca un prim exercițiu s-a pregătit lavanda de pe Lavender Farm de către doamnele și domnișoarele grupului, până ce domnii au pregătit instalația de distilare. Ca un alt exercițiu: fiecare membru al grupului a pornit să aleagă o plantă pe care să îl cunoască mai bine și să îl deseneze. La urmă s-a discutat despre conexiunea și calitățile pe care le considerau importante legate de planta aleasă. Transylvanian Levender a făcut o demonstrație de distilare cu coada șoricelului. Uleiul de la această plantă are o culoare albastră specifică. Jean-Michel Florin a vorbit despre culturile biodinamice, și cum se poate înființa o astfel de cultură de către cursanții din cadrul proiectului. Raphael Stucki a vorbit despre colectarea plantelor din flora spontană și modul de lucru la Ceres Heilmitter SA. Ca încheiere participanţii au asistat la distilarea lavandei, care spre marea lor surpriză a ieșit mai fascinantă decât se așteptau.