În data de 19 iulie un grup de voluntari din zona Odorhei și Cluj au participat în cadrul proiectului Grădina de plante medicinale din Ardeal la o vizită de schimb de experiență la Iernuțeni (Reghin), la ferma biodinamică a inginerului silvic Szakács Csaba. Szakács Csaba a pornit afacerea Prodplant Impex SRL acum 25 ani, și produce acum plante medicinale pe o suprafață de 200 hectare. În anul 2000 a început să producă prin metoda ecologică, iar începând cu anul 2004 a introdus treptat metoda biodinamică. În ziua de azi, deține certificare biodinamică pentru 134 de hectare, și este unul dintre cei mari importanți producători ai companiei austriece Sonnentor.

Echipa din Grădina de plante medicinale din Ardeal nu a sosit cu mâinile goale, a dăruit producătorului de plante medicinale un buchet parfumat de oregano cules de pe meleagurile comunei Zetea, precum și produse gustoase din fructe secuiești Szekelygyumolcs.

Vizita a început în parcul auto al fermei, deoarece pe lângă forța de muncă manuală, care se împuținează tot mai mult, este nevoie și de ajutor mecanizat. Pe urmă dl. inginer a prezentat modul de pregătire a preparatelor. Condiția de bază pentru obținerea certificatului biodinamic este utilizarea preparatelor pe suprafețele cultivate. La vizitarea uscătoarelor de mare capacitate a subliniat faptul că cel mai important aspect al produselor biodinamice este calitatea, și este important ca în timpul uscării plantele să nu piardă din substanțele răspunzătoare pentru mireasmă, culoare și aromă. Acest fapt a fost ilustrat de straturile de petale de trandafir de Damasc și flori de albăstrele desfășurate într-o varietate multicoloră pe rafturile uscătoarelor.

Petalele de trandafiri de Damasc din plantația de vârsta de un deceniu din apropierea gospodăriei au fost deja colectate înainte de vizită, tufele așteptau să fie cosmetizate la primăvară, pentru a permite intrarea printre rânduri cu lucrările de îngrijire și colectare.

La prânz grupul a luat masa la restaurantul de la Ferma Gliga, unde economistul Mureșan Cristian a povestit despre gospodăria agricolă care stă pe mai mulți piloni: cuprinde mai multe sute de hectare de livezi de fructe, viță de vie și cultură de cereale, dar au și fermă de animale. Livada a fost prezentată de un tânăr inginer horticultor, care povestea despre munca lui cu mult drag și cu credință, subliniind, că desi în fermă nu este practicată cultura bio, se străduiește să utilizeze tot mai mult metode ecologice.

După masă voluntarii au vizitat magazinul de prezentare și comercializare a produselor Sonnentor din Reghin. Directorul Thomas Weinraub a prezentat povestea fondării și dezvoltării firmei Sonnentor. Specialistul responsabil pentru distribuirea produselor Sonnentor în România a subliniat faptul că ambalajul estetic și atractiv constituie un aspect foarte important în marketingul produselor.