În cadrul săptămânii „Școala Altfel” mai mulți elevi ai diferitelor școli din zona Odorhei au făcut vizite în Locodeni. După ce s-au întâlnit și s-au împrietenit cu animalele de la ferma Fundației de Tineret din Locodeni (LIA) și au călărit caii blânzi islandezi, ei au vizitat casa tradițională și cămara cu gemuri. Au degustat plăcinte cu gem de prune și cu scorțișoară scoase din cuptor. Cei interesați au avut și posibilitatea de a-și extinde cunoștințele în domeniul plantelor medicinale.

În data de 19 aprilie Blénessy Éva, facilitator comunitar și Bákai Magdolna, asistent proiect au organizat pentru elevii școlii generale Kelemen Imre din Ocland un atelier de colectare a plantelor medicinale în cadrul proiectului intitulat „Grădina de plante medicinale din Transilvania” inițiat de Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă. Tinerii au învățat despre efectele benefice ale unor plante medicinale sălbatice care înfloresc în luna aprilie, precum ciuboțica cucului, vinețica, rocoina. Elevii au avut ocazia să culeagă plante în coșuri proprii pe care mai apoi le-au putut pune în uscătorul de plante de lângă grădina demonstrativă din cadrul proiectului.

Miercuri, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, pentru elevii clasei a V. din Gimnaziul Tamási Áron, programul a fost organizat la sediul Fundaţiei Civitas pentru Societatea Civilă din Odorheiu Secuiesc. Copiii au aflat care sunt scopurile proiectului, carcteristicile grădinii de plante medicinale, trăsăturile fizice și utilizarea terapeutică a unor plante medicinale de primăvară. La finalul programului au consumat ceai de plante medicinale din producție proprie a grădinii.

„Mă bucură faptul, că tinerii sunt deschiși la proiectele organizate de către Fundația Civitas – a declarat Orbán Árpád, manager de proiect. – Eu personal, văd asigurată sustenabilitatea proiectului pe termen lung, datorită faptului că viitoarea generație dorește să continue recoltarea și procesarea plantelor medicinale. Această percepție pare să fie aproape de sufletul lor.”

Inițiativa Fundației Civitas pentru Societatea Civilă lansată în luna mai 2015 este finanțat din fondurile Programului de cooperare Elvețiano-Român, parteneri fiind Fundația LIA, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă filiala Cluj-Napoca și Asociația pentru Agricultură Biodinamică din Elveția.