Băutura preparată din flori de soc are efect răcoritor pe timp de vară, popularitatea sa datorându-se nu numai gustului său plăcut, ci și efectelor sale benefice împotriva oboselii, nervozității, în caz de tulburări gastrointestinale, de infecții respiratorii.
Vă propunem o rețetă ușoară de preparare a sucului de soc:
Din 2 litri de apă se prepară o limonadă după gust, în care se adaugă 8-10 flori de soc și se lasă la macerat timp de 2 zile. Apoi se filtrează, se ține la rece și se consumă ca băutură răcoritoare.
Din flori de soc se poate prepara și sirop, care poate fi utilizat ca aromatizant la înghețată, diferite creme, umpluturi, iar floarea de soc în stare proaspătă poate fi adăugată la diferite prăjituri, înghețată, baze sorbet, dar se poate folosi și în ceaiuri sau se poate prepara spumant de soc din această plantă.
Socul negru este o specie de plantă nativă în Europa și Asia, foarte răspândită în țara noastră, fiind un arbust înalt până la 6 m, aparținând familiei Caprifoliaceae. Ramurile vechi de mai mulți ani au culoare gri și sunt verucoase. Frunzele sunt de formă ovală, cu marginile dințate, așezate opus. Socul negru nu trebuie confundat cu Sambucus ebulus (boz) a cărui tulpină este mai moale și este de statură mai mică ca socul negru, și care nu este plantă medicinală. Florile plăcut mirositoare, răsfirate, de culoare albe-gălbui, trebuie tăiate exact de la locul de unire cu pedunculul principal. Socul nu trebuie cules niciodată din apropierea drumurilor sau din zonele poluate.
Surse utilizate:
www.napidoktor.hu, www.filantropikum.com, www.gyorgytea.hu, www.mindmegette.hu