Descriere

Sânzienele (Galium mollugo), lipicioasa (G. aparine) și sânzienele galbene (G. verum) sunt plante erbacee din familia Rubiaceae întâlnite frecvent în țara noastră. Turița sau lipicioasa este o buruiană seminiferă anuală sau anual hibernantă, târâtoare sau cățărătoare, aspră (la pipăit) și lipicioasă (de unde vine și numele ei), care poate atinge o înălțime de 30-150 cm. Sânzienele albe și cele galbene sunt plante perene, târâtoare, cu tulpini înalte de 30-100 cm.

Există legende conform cărora în ieslea în care s-a născut Isus, în loc de paie, erau flori uscate de sânziene. Era una dintre plantele sacre, care a fost denumită planta Fecioarei Maria. În trecut se puneau flori de sânziene în patul femeilor ce urmau să nască, pentru că se considera că astfel vor avea o naștere mai ușoară și plantele vor alunga răul.

Ingrediente active

Planta conține flavonoide, asperulozid, tanin, cumarine, substanțe minerale și uleiuri esențiale.

Recoltare

Părțile aeriene ale acestor specii se recoltează în momentul înfloririi, de obicei în perioada iunie-iulie, tăindu-se partea superioară de maxim 40 cm (Galii molluginis herba; Galii aparinis herba; Galii veri herba). Din 3-4 kg de plante proaspete obținem 1 kg de drog uscat.

Efecte terapeutice

Este foarte benefic în tratarea afecțiunilor sistemului glandular. Este un bun reglator al circulației sanguine, se recomandă în cazul afecțiunilor renale și prostată. Se folosește cu succes în tratarea problemelor tiroidiene, în caz de hipertiroidie și hipotiroidism.

Sucul proaspăt de sânziene s-a folosit în trecut și în tratarea epilepsiei. Are efect benefic și la persoanele care suferă de insomnie, și tratează tenul acneic la adolescenți.

Utilizare

Ceaiul de sânziene se obține prin opărire. Se folosește în caz de tulburări tiroidiene, preparat din sânziene albe, consumat câte o ceașcă pe zi, făcând gargară de mai multe ori pe zi, apoi înghițind ceaiul.

În uz extern, făcând gargară, se folosește pentru a preveni formarea de tumori în cavitatea bucală. Poate fi utilizat și în tratarea afecțiunilor pielii. Consumul a cel puțin unei cești de ceai de sânziene albe pe săptămână se recomandă tuturor.

În medicina populară, sânzienele au fost folosite în prevenirea și tratarea bolilor canceroase.