Mușețelul, având denumirea științifică de Matricaria recutita, este planta medicinală folosită pentru multiplele sale întrebuințări. Poate fi răspîndită pe margini de drum, câmpii, pajiști, dar în zilele noastre se cultivă în multe zone. Înflorește la începutul lunii mai, în funcție de starea vremii, până la mijlocul verii. Mușețelul are numeroase efecte terapeutice, având un conținut de uleiuri esențiale mult mai ridicat față de alte plante medicinale.

Datorită efectelor sale benefice a fost folosit încă de către străbunicii noștri. Efectul său antiinflamator este bine cunoscut, dar stimulează și mecanismul de apărare al organismului și are un grad ridicat de efect bactericid. De asemenea, este recomandat pentru tratarea afecțiunilor digestive, bolilor respiratorii, durerilor de gât, gingivitei, rănilor greu vindecabile, sau pentru scăderea febrei.

Mușețelul este folosit cel mai des pentru prepararea ceaiurilor, în zilele noastre însă este considerat ca principala materie primă pentru industria cosmetică, fiind folosit pentru prepararea diferitelor creme, geluri de duș, respectiv unguente. Cataplasma cu mușețel se folosește pentru tratarea eczemelor, pentru inflamații ale ochilor, sau înțepături de insecte. Băile de șezut sunt recomandate pentru tratarea hemoroizilor, sau în cazul afecțiunilor aparatului genital. În îngrijirea părului, în cazul unui scalp sensibil, efectul său calmant reduce mătreața și mâncărimile. Este component al multor produse cosmetice pentru îngrijirea părului, accentuează nuanța părului blond și îi conferă o strălucire mătăsoasă.

Mușețelul poate fi cultivat în aproape orice tip de sol, preferând zonele însorite. Cea mai ușoară modalitate de înmulțire este prin semințe. Semințele vor fi semănate în sol cu suprafață solidă, săpat adânc și greblat foarte fin. Semințele de mușețel necesită lumină pentru germinare, astfel nu trebuie acoperite. Perioada optimă pentru semănatul mușețelului este sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Plantele mici de mușețel răsărite la sfârșitul lunii septembrie iernează sub formă de rozetă, iar primăvara, în luna mai înfloresc.

La mușețel se recoltează florile complet deschise. Acestea pot fi utilizate în stare proaspătă, sau pot fi uscate în aer liber, așezate în straturi subțiri. Se păstrează în saci de pânză, în încăperi bine aerisite, uscate, ferite de soare.

www.antalvali.hu, www.gyorgytea.hu, www.tuja.hu, www.femina.hu